A podcast világa

2021.10.04. | A szerző: Pap Mária, Kultúra és kreativitás, Programok

  foto: youtube_friderikusz_podcast

  A podcast mint hangüzenet műfajával először Németországban találkoztam, több mint 15 évvel ezelőtt. Ott már akkoriban kínálták a piacon, első sorban mint PR-eszközt. Magyaroszágon mostanában kezd igazán divatba jönni, és népszerűsége egyre nő. Ennek oka lehet, hogy az emberek végképp kiábrándultak a televíziók műsorából. Illetve nincsenek többé a képernyő elé kényszerítve, mert maguk is mobil médiahordozókká váltak.

  Friderikusz nem adja föl és milyen jól teszi

  Két kedvenc podcast formátumú magazin műsorom a Dunakavicsok és a Friderikusz podcast. Előbbit két turisztikai szakértő kolléga jegyzi, utóbbiban pedig a  neves tévés személyiség, Friderikusz Sándor szellemi reinkarnációjának lehetünk tanúi. Érdekes embereket – ismerteket és ismeretleneket egyaránt – hív meg a műsorába. Ezután alaposan, szórakoztatóan és igen tanulságos módon kifaggatja őket. Mert ehhez nagyon ért. Szerényen és magabiztosan bízik a saját személyes márkájának hívószavában, de rá is szolgál, mert láthatóan igen felkészülten válogatja meg és fogadja beszélgetőtársait. Komoly stáb dolgozik mögötte, hisz egy komplett TV-stúdiót rendeztek be neki. A fenntarthatóság érdekében elkerülhetetlen, hogy elegánsan támogatásokat kérjen közönségétől.

  Vendégei között ott volt már Frei Tamás, az infotainment (szórakoztatva oktatás) hazai atyja, Buda Péter nemzetbiztonsági szakértő, Sz.Bíró Zoltán, Oroszország és a Putyin-birodalom nagy ismerője. De szólaltatott már meg bipoláris depresszióval küzdő írót, egyetemi oktatót (Babarczy Eszter), nemét megváltoztató gyermek édesanyját, vagy elsőszülöttjét tragikus körülmények között elveszítő, majd újból talpra álló családanyát szintén. Eleinte kicsit hosszúnak tűntek a bejátszások, de mostanra úgy gondolom, a teljes életív megkövetel és megérdemel ennyit. Friderikusz mestere a figyelem kulturált fenntartásának, s hozzá alanyai igen jó játszótársak ebben.

  Cukormáz nélkül: Dunakavicsok

  Szóval tudom még szeretni a Dunakavicsok című turisztikai podcastot, ami – nemes egyszerűséggel – áramlatot, hogy ne mondjam, iskolát teremtett az újturizmus világában. (Újturizmus alatt a Covid-pandémia utáni időszak megváltozott utazási trendjeit és átrendeződő viszonyait értjük.) Kovács Balázs és Nagy-Szász István szerkesztők briliáns ötletekkel és kiérlelt gondolatokkal állnak elő a Duna két nagyvárosából, Bécsből és Budapestről jelentkezve. Ez egy szakmai/szakértői műsor, de élvezetessége és tanulságai okán az utazni vágyó nagyközönség is bátran megízlelheti gyermekkorunk kedvenc édességét.

  foto: youtube_dunakavicsok_podcast

  Kultúra és kreativitás rovat

   

  NÉVNAPOK

  Anasztázia és Tas

  KÖVESS MINKET!

  AJÁNLÓ

  Share This

  Megosztás

  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!