Adókiskapuk bezárva

2021.05.19. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Önmegvalósítás

2021.januártól végképp átlátszóak lettünk: a NAV mindent lát a vállalkozásokról. Az algoritmusok lecsapnak a gyanús üzleti számokra. A cikk egy interjú alapján készült, melyet a Haszon magazin készített Dr. Sors Lászlóval, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjével. 

A 10 évvel ezelőtt bűnügyi elnökhelyettessé kinevezett szakember küldetése az volt, hogy véget vessen az adócsalás aranykorának. Azóta valóban sokat javult az adófegyelem Magyarországon. Ha nem is zárult még be teljesen, de a 2013-as 21 százalékról 6,6 százalékra csökkent az ún. „áfarés”, azaz a makrogazdasági adatok alapján beszedhető és a ténylegesen befizetett áfa közötti különbség. 

2021.januártól minden számlázás digitálisan és valós időben látható az adóhatóság számára. Így pár nap alatt lelepleződhet az adócsalás. Vége az áfa-visszaélések útján szerzett tisztességtelen árelőnynek. 

„Az adat az új olaj” – tartjuk manapság. A NAV-nak pedig bőven van és csak szaporodik az adatvagyona. Az automatizált adatszolgáltatás, az online pénztárgépek, az EKÁER (Elektronikus Közúti áruforgalom-ellenőrző Rendszer), az online számla rendszere, a kifizetői adatszolgáltatások, az adóbevallások, valamint a gyarapodó nemzetközi információk tartoznak ide. Az adatmennyiség egy 225 évig tartó HD minőségű film adatmennyiségével vetekszik. 

Nő az aggodalom az üzleti- és adattitkok miatt, hisz a digitális adatkezelésnek is megvannak a problémái, és a talán ma még nem is belátható veszélyei. Vannak azonban törvényi garanciák erre. Egyénileg azonosítható adatokat csak bűnügyi esetben lehet kiadni és minden mozzanat naplózásra kerül. 

Bár túlterheléses hackertámadások rendre előfordulnak, a NAV többrétegű tűzfala sikeresen ellenáll ezeknek, állítja az igazgató. Az elképesztő adatvagyon tárolása biztonságos „bunkerban” történik.  

A NAV tehát nyomon tudja követni a vállalkozások adózói életútját. Egy-egy tranzakció kapcsán arra kíváncsiak, hogy realizálódott-e az ügylet, készült-e róla bizonylat (számla) és milyen utat jár be az ellenérték. 

A mesterséges intelligencia előnye még, hogy egyre pontosabb prognózisok is kinyerhetők. A gép megbízhatóan jelez például, ha a KATA hatálya alá tartozó vállalkozó eléri a 3 milliós értékhatárt egy megbízó esetén. Hiszen afölött érkezni fog a 40 százalékos különadó, amint 2021-től jelentősen szigorodott a kedvelt átalányadózás szabályozása. Az adóhatóság szeretné ugyanis tetten érni a színlelt foglalkoztatási jogviszonyokat. 

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!