Bangkok, csillogások és szürkeségek

2021.11.22. | A szerző: Dedák Angéla, külföldi úticél, Utazási tippek

Ázsia az egyik kedvenc úticélom, de Thaiföld és Bangkok ezidáig mindig kimaradt. Túl turistásnak képzeltem magamban. Aztán egy-két eredeti hangvételű útibeszámoló elolvasása után kezdett érdekelni a kelet varázsa.

Bangkok az ellentétek különös városa

A paloták épületeinél, a buddhista templomok falain az arany csillogása és ennek ellentétjeként a mindent szürkévé varázsló szmog, mely egyfajta állandó misztikus ködben tartja a várost.

Mivel több útleírásban figyelmeztettek, hogy alkudni, alkudni, nagyon büszke voltam, mikor megérkezésemkor a taxissal komoly alkudozás után 50 bath-ot lealkudtam a kért 300 bathból.

Aztán mikor elutazásom napján a szálloda által rendelt taxi ugyanezt az utat 59 bathért tette meg, már kevésbé dicsértem magam. De elárulom, nincs jó tanács taxisok ellen: lehet, hogy a taxióra be van kapcsolva és úgy érzed ezzel be vagy biztosítva a túlszámlázással szemben, de akkor meg tesz veled pár felesleges kört a számodra ismeretlen városban.

Bangkok jó döntés

Kezdem hát az elején, miért is tartottam jó döntésnek, hogy több évnyi ázsiai barangolás után végre Thaiföldöt és első megállóként fővárosát, Bangkokot választottam úticélul.  

Bangkokban van a világ egyik legkiterjedtebb kínai városrésze.  A kereskedő városrész közepén sikerült szállást foglalni, mely közlekedés szempontjából igencsak jó ötletnek bizonyult.

Igaz, hogy a szállodai szobának nem volt ablaka, pontosabban, volt csak egy műfű-függöny takarta, de ez ott, az állandóan lüktető és zajos város közepén inkább előny volt, mint hátrány. A 12 emeletes szálloda tetőteraszának bárja és 25 méteres medencéje pedig kárpótolt a sötét szobáért. A világ egyik legkellemesebb dolgának tartom, amikor több órás városnézés és hosszú kilométerek megtétele után megpihenhetsz a város felett egy pohár hideg sörrel vagy jeges koktéllal a kezedben. A több emeletnyi magasságban már csak az utcák zajának monoton duruzsolása jut el, mely – hihetetlen – de még nyugtató is lehet az egész napos vibrálás után.

Miért nem szeretik a duriant a bangkoki szállodákban

A szállodában még egy érdekes momentum fogadott: már a recepción figyelmeztettek, hogy tilos dohányozni és duriant bevinni a szobákba. Durian: egy dél-kelet Ázsiából származó tüskés külsejű gyümölcs, állítólag az egyetlen gyümölcs, amit a tigris is elfogyaszt. Belül cikkelyes és elég különleges vaníliás, savanykás íze van. Pénzbírsággal jár, ha meglátják a szállodai szobádban. Mivel többször ettem már, sejtettem, hogy miért bánnak ily mostohán ezzel a gyümölccsel, de azért rákérdeztem.  A gyümölcs illata olyan erős és sokak számára konkrétan elviselhetetlenül büdös, hogy az egész hotelt belengné, ha nem kerülne tiltó listára. Titokban bevinni pedig képtelenség, a rothadás szaga (amely egyébként azt mutatja, hogy a gyümölcs elég érett a fogyasztásra) összetéveszthetetlen. Persze két lépésre a szálloda bejáratától árulták… szóval nagy volt a kísértés.

A kínai negyedből a legegyszerűbb és leggyorsabb közlekedési útvonal a ChaoPraya folyón keresztül vezet. A folyón közlekedő motoros hajók és az Express Boat nevezetű, tömegközlekedésbe beállított hajók nem ismerik a sebességkorlátozást. Mindenki önfeledten száguldozik az elég széles „vizes úttesten”. Utasként pedig győzzél kapaszkodni.

Bangkok legnagyobb látványossága

Erre minden turista kíváncsi, a Királyi Palota. 2016-ban hosszú uralkodás után hunyt el, IX. Ráma, Bhumibol Adulyadej, Thaiföld királya. A thaiföldiek százezrei zarándokoltak, hogy búcsút vegyenek a palotában felravatalozott királytól. A tömeges búcsúztatók okán a gyászév alatt többször lezárták a Királyi Palota egyes részeit a turisták elől. Egy év után a palota újból zavartalanul nyitva áll mindenki előtt. Érdemes reggel ellátogatni, mert a későbbi órákban már olyan tömeg van, hogy sem egy fotót nem lehet zavartalanul készíteni, sem pedig a gyönyörű Buddha szobrokat és az aranyban csillogó épületeket ámulattal csodálni az nélkül, hogy valaki arrébb ne taszítson.

Szigorú öltözködési szabályok

A Királyi Palota és a Smaragd Buddha temploma látogatásánál bizonyos öltözködési szabályt be kell tartani, mely egyébként érvényes minden buddhista templomra, az úgynevezett Wat-ra : vállat takaró öltözet, hölgyeknél térdet takaró szoknya elfogadott, valamint férfiaknál, nőknél a bokát takaró nadrág. Érdemes erre figyelni, mert ottjártamkor több embert is visszaküldtek az „öltözőbe”, ahol a kölcsönbe kapott megszabott öltözékért már fizetned kell. Még egy jó tanács: ajánlott papucsban, vagy könnyen ledobható lábbeliben indulni városnézésre, mert sok buddhista templomba csak a cipő levétele után juthatsz be.

A Királyi Palota melletti Smaragd Buddha Temploma (Wat Phra Kaew) monumentalitásával is felhívja magára a figyelmet. A templom méreteihez képest határozottan meglepő a magas trónuson ülő 75 cm-es, zöld jade kőből faragott Buddha szobor.  A káprázatos templomegyüttes terein dúsan aranyozott őrzőszellemeket, színes táncosokat és aranylapokkal kirakott szárnyas garudák seregét csodálhatjuk, de megtaláljuk az Angkor Wat (Kambodzsa) kicsinyített mását is. Tobzódnak a turisták az arany csillogásában, a színes üvegmozaikok fényjátékában, a keleti mesevilágot tükröző különleges formájú épületek látványában.

Elbúcsúzva a Királyi Palota fergeteges színes világától, majd elhaladva a palotát körülvevő hosszú fehér falú kerítés mellett Bangkok következő csodájához érünk: a fekvő Buddha óriási, titokzatos alakjához, mely annyira lenyűgöző, hogy egy külön írással szeretnék adózni neki.

Bangkoknak és Bangkokra mindenképp több napot szánjunk, hisz a kulturális és vallási látnivalók mellett érezni kell Ázsia e szegletének mindennapi életét, meg kell kóstolni a thai konyha fűszeres ízeit, ki kell élvezni és energiát meríteni a mindig mosolygó emberi környezetből….(folytatás)

Kína legnagyobb Buddhájáról pedig itt olvashatsz

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!