Stuart Mária (1542-1567) a 16. században élt, tragikus sorsú skót királynő, akit I. Erzsébet angol királynő – a saját unokatestvére – fejeztetett le, mindössze 44 évesen.
Máriát 6 évesen Franciaországba küldték, hogy a trónörökös menyasszonyaként nevelkedjék. Későbbi férje, II. Ferenc francia király korai halála után visszatért Skóciába, ahol még kétszer volt házas és számos gyermeke is született.
Londonba egy összeesküvés elől, menedékért érkezett, I. Erzsébet azonban börtönbe vetette, 19 évig fogva tartotta majd kivégeztette.
A közismert Bloody Mary koktélt a magyar receptkönyvek jellemzően vodkával rendelik készíteni. Egy old school angol tanárnőmtől hallottam azonban egy sokkal hihetőbb – és vagányabb – sztorit. Miszerint a nevezetes koktélt eredetileg egy másik gabonapálinkával, ginnel készítjük, konkrétan a Beefeaterrel. De miért is? A Beefeater gin címkéje egy medvekucsmás királyi testőrt ábrázol. A királyi testőrök a jó kondíció érdekében mindig kaptak húst, így lett belőlük Beefeater, azaz marhahúsevő. Stuart Máriát ők őrízték angliai fogsága idején és végül ők vitték hóhér elé. Így a Bloody Mary – Véres Mária – koktél a paradicsomlé mellett – ami ugye a vért jelképezi – Beefeater gint kell, hogy tartalmazzon, nem vodkát. Csak a mai kommersz változatokban löttyintjük bele a könnyebben hozzáférhető orosz gabonapálinkát.
Stuart Máriáról egyébként feljegyezték még, hogy szörnyű menstruációs fájdalmakkal küzdött, úgyhogy a „véres” jelző ekként is illett rá.
A beefeatergin.com (a gyártó honlapja) nem hozza a Bloody Mary receptjét, pedig felsorol 71 koktélreceptet a Gin&Toniktól kezdve a White Russianig.
Ezért a Gin Bloody Mary receptjét a recipes.sainsburys.co.uk honlapról idézem
- jégkocka
- 50 ml Beefeater gin
- 100 ml paradicsomlé
- 1 citrom kipréselt leve
- 10 ml Worcestershire szósz
- 3 pötty erős szósz (vagy ízlés szerint)
- 1 csipet fekete bors
- zeller rudacska a szervírozáshoz
Egészségünkre!