Brunch, reggeli vagy ebéd?

2024.02.29. | A szerző: Dedák Angéla, Gasztro, Kultúra és kreativitás

Brunch fogalma és eredete

Megint tanultam valamit, mikor a lányom meghívott bruncholni (ejtsd: brancsolni). Lehet, hogy most néhányan kikerekedett szemmel agyaltok, mit is csinálhattunk, ezért elmesélem, mi mindent tanultam az első brunch alkalmával. Brunch, egy ételkategória, amit leginkább 10:00 és 13:30 között fogyasztanak. Étel vagy étkezés? Merült fel bennem rögtön, de igazából mindkét fogalom bír a brunch sajátosságával. Mint étkezés, a breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) szavak összetételéből jött létre. Tudjátok, mint a motor és hotelből a motel, vagy a smoke (füst) és fog (köd) szavakból a szmog szó. A brunch szót ma már minden nemzet használja (már aki ismeri). Étkezés tehát, ami már nem reggeli, de még nem is a több fogásos ebéd kategóriája. Mint étel, szintén sajátságos, hiszen egy kicsit több, mint egy sima reggeli (igen, még a szalonnás tojásrántottától is), de mégsem az a tipikus vasárnapi ebéd levessel, főétellel és desszerttel.

Brunch történelem

Hihetetlen, de ha a brunch kialakulását nézem, nem is 40, de majd 100 évvel le vagyunk maradva. Angliából ered a 18. század végéről, Amerikában pedig az 1930-as években terjedt el. Ehhez képest az első brunch-helyek Budapesten a 2000-es évek elején nyitottak. A kereslet alapján gyorsan szaporodtak, és ma már a legkülönbözőbb (tradicionális és modern) megjelenéssel és koncepciókkal várják a vendégeket.

Étel, étkezés és életstílus

Az ételek összetevői között elsősorban a reggelire gondolt alapanyagokkal találkozunk, így a tojás, a szalonna, a sonka, a szalámi, kolbász, gyümölcsök, palacsinta és kisebb, inkább kalács jellegű kenyérkék. A  brunch általában késő reggel vagy korai délelőtt fogyasztott étel. Jellemzően olyan ételeket tartalmaz, amelyek ötvözik a reggeli és az ebéd fogásait, például tojásételeket, péksüteményeket, gyümölcsöket, húsokat és salátákat. Sajátos ételfogás – és életfelfogás is egyben. Hisz aki bruncholni jár, igazi urbánus hedonista alkat lehet. 

Helyszínek és kínálat

Az utóbbi években Budapest is felzárkózott a trendhez. Néhány brunch-helyet már megismertem: hangulatos szűk helyek, kis kerek asztalokkal, vagy éppen modern, minimalista térkialakítással. Igen népszerűek, hiszen még hétköznapokon is, figyelemmel a rövidített étkezési időszakra, érdemes előre helyet foglalni.

A brunch felszabadít

Tapasztalatom, hogy bruncholni elsősorban a fiatalság szeret. Egy kicsi pletyka és nagy-nagy nevetések közepette. Mintha ez a brunch felszabadítaná az embereket. Mondjuk, engem a különleges édes palacsinták tényleg felvidítottak. Bár köszönhető volt a társaságnak is. A brunch egyben a lassú étkezési kultúra megtestesítője is. A brunch ételek színesek, sokrétegűek. A lassú, kényelmes ételfogyasztást, a slow életérzést képviselik. A rohanó világunkban hagyjuk otthon telefonunkat, és üljünk be barátainkkal egy brunch melletti kellemes hosszú beszélgetésre. Felszabadulsz, megéri.

A We Love Budapest körképe izgalmas tippeket tartalmaz. 

A legjobbkor.hu további gasztrocikkei itt. 

Címlapfoto: brunch_foto_pexels-brett-stone-2874780

 

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Anasztázia és Tas

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!