Central Park Békéscsabán: a Liget

2021.06.01. | A szerző: Pap Mária, Ahol élünk, Utazási tippek

A hasonlat természetesen túlzás, de nem ironikus, inkább funkcionális. Sok városban van ugyanis egy központi zöld felület, ahová a helyiek feltöltődni, sportolni járnak. Békéscsabán ez a Széchenyi liget, ami újabban megint a kedvencem, ha egy „zöld a városban” sétára támad kedvem. 

 

Ha már park, nem hiányozhat a víz sem: az Élővíz-csatorna vadkacsáit itt is meg lehet etetni, ha sikerül lemászni a parton és morzsavégre kapni őket, sőt a csatorna partján horgászokat is látni. (Őket nem kell etetni, fogjanak halat maguknak!) 

 

Kicsit odébb különben komplett kacsacsaládot ábrázoló, bájos szoborcsoport álldogál a Kiskörös partján, ahogy a helyiek a csatornát becézik. Emlékszem, 2020.tavaszán, mikor kitört a pandémia, valaki maszkot rakott az anyaréce csőrére, a mögötte sorakozó kicsinyeire szintén. Hogy jó(pofa) példát mutassanak a járókelőknek. 

A Liget tölgy-  és vadgesztenyefái miatt helyi jelentőségű természetvédelmi terület, de van itt azért futókör, tanösvény, játszótér és street work out (szabadtéri konditerem). 

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9chenyi_liget_(B%C3%A9k%C3%A9scsaba)

 

A félhektárnyi területnek – bár minden oldalról nyitott és bejárható – a város felé eső sarkán van egy „hivatalos” főbejárata, egy székely kapu, amit Békéscsaba erdélyi testvérvárosa, Székelyudvarhely ajándékozott a csabaiaknak. A „város mulató erdőcskéje” egykor, a 19.században sörházzal, sétakerttel, kerti pavilonnal, kertészettel és üvegházzal büszkélkedett. 1888-ban azonban elsöpörte az árvíz, de ma már újra a közjólétet és a zöld nevelést szolgálja. 

(Forrás: https://visitbekescsaba.com/hu/l/szechenyi-liget)

 

Gyerekkoromból emlékszem rá, hogy szabadtéri színpad is volt és itt tartották a majálisokat, meg az első rock koncerteket a rendszerváltás hajnalán. Később eléggé mostoha sorsra jutott a park, de aztán a 2000-es években a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület birtokba kapta, EU-s pénzből felújították a német Fachwerk stílusra emlékeztető pavilont és megnyitották a Körösök Völgye Látogatóközpontot. Szombatonként Ligeti Vásár címmel biopiacot tartanak, amit szintén érdemes felkeresni, mert valóban környékbeli termelők ellenőrzött portékája kapható. 

További információ: https://www.korosoknaturpark.hu/

 

Bár 2019. májusában egy tűzesetben csontvázzá égett, de így is impozáns a Liget szélén álló Szent István malom, ami jelenleg ugyan jobb sorsát várja, viszont ipari műemlékként óriási reinkarnációs potenciált tartogat. S mindez a város organikus központjában. 

 

A liget nincs túlcicomázva, túlparkosítva vagy túlgondolva. Viszont szerves része Békéscsaba örökségének, közel a Munkácsy Múzeumhoz, a Csaba Gyöngye Kulturális Központhoz, a stadionhoz, a kórházhoz, járótávolságra a főtértől, a színháztól, a sétáló utcától, mégis kellően titkos tipp ahhoz, hogy egy nagy séta keretében felfedezzük.   

NÉVNAPOK

Dezső

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!