Faina Ranyevszkaja, a szovjet díva és az ő csípős megjegyzései

2021.05.26. | A szerző: Dedák Angéla, Kultúra és kreativitás, Művészetek

Egy filozófus cigarettával, egy botrányos ember, egy kiszolgáltatott, rettenetesen magányos de szimpatikus lélek …. így jellemezhetnénk Faina Ranyevszkaját. 

Fanny Feldmanként (1896-1948) jött a világra szovjet hatalom legkedveltebb színésznője, akit anno az igazán merész, sokszor az erkölcsi normákat kigúnyoló és káromkodásoktól sem mentes idézeteiről is ismert a művészvilág. 

Zsidó családban nőtt fel, gyerekkorában nem szenvedett semmiben hiányt, a család jó körülmények között élt. Mivel családja kérése ellenére sem volt hajlandó lemondani színésznői álmáról, kitagadták.

Ranyevszkaja életrajz töredékében olvashatjuk, hogy 1917-ben, a bolsevikok hatalomra kerülésének évében, 2 fontos változás történt életében. 

Kezdjük a rosszal; szülei kivándoroltak Izraelbe és el sem búcsúztak a lányuktól, sőt soha többé nem is találkoztak vele. Ugyanebben az évben érte jó hír is a feltörekvő színészi palántát, a lány felvételt nyert a moszkvai színészszínházba. 

Meglepő, hogy pályája során a híres színésznőnek igazából kevés főszerep jutott. Mellékszerepekben viszont brillírozott, rendszeresen „lejátszotta” a főszereplőket. Nem érezte magát igazi dívának. Sokszor szórakoztatta barátait azzal a kérdésével, hogy „el tudjátok képzelni Ophéliát ilyen orral”?  Bár az önbizalmával gondjai voltak, az egyszerű emberek és a bolsevik vezetők egyaránt imádták játékát.

Ranyevszkaja színészi játékát háromszor Sztálin díjjal jutalmazták, de Brezsnyevtől – aki állítólag bevallotta neki szerelmes érzéseit – a Lenin-rend fokozatot is magkapta. 

A kitüntetések és a hírnév ellenére a pénz sohasem vetette fel. A 60-as években a külföldi rajongókkal is körülvett színésznő nővére úgy döntött, hogy visszaköltözik és a színésznővel fog együtt lakni. Hazatérve megdöbbenve látta, hogy a mindenki által ünnepelt művésznő kétszobás lakásban lakik. Azt hitte, hogy az egész háztömb a színésznőé. 

Ennek a különleges nőnek a sajátossága a humorérzéke volt. Ranyevszkaja aforizmái mindig is rendkívül népszerűek voltak a nyilvánosság körében. Kivételes intelligenciája és vidám beszólásai a történelem egyik legérdekesebb színésznőjévé tették.

Íme néhány példa Faina Ranyevszkaja csillogó humorára – némelyikért én kérek elnézést…

  1. Az egészség az az állapot, mikor minden nap új helyen fáj. 
  2. Észrevettem, ha nem eszem kenyeret, zsíros húst, cukrot, akkor az arcom bár vékonyabb, de szomorúbb lesz. 
  3. Szerintem inkább legyél egy jó ember, aki káromkodik, mint egy csendes gazember. 
  4. Ha a páciens valóban élni akar, az orvosok tehetetlenek.
  5. Az élet túl rövid ahhoz, hogy diétákra, mohó férfiakra és rosszkedvre pazaroljuk.
  6. A leszbikusokat, a homoszexuálisokat, a mazochizmust, a szadizmust nem nevezném perverziónak. Csak kétféle perverzió létezik: a hoki, ha füvön játszák és a balett a jégen.
  7. Az egyedüllét az, amikor van telefonod, de csak a reggeli ébresztőd csörög. 
  8. Az igazi férfi az, aki emlékszik a hölgy születésnapjára, de soha nem tudja az éveket. Olyan férfit, aki soha nem emlékszik egy hölgy születésnapjára, de pontosan tudja, hány éves, „férjnek” hívják.
  9. Elég okos voltam ahhoz, hogy hülyén éljem az életem. 
  10. A család mindent pótolhat. Tehát a családalapítás előtt el kell gondolkodni, mi a fontosabb: család vagy minden.

 

A XX. század művésznője 1984. júliusában halt meg Moszkvában. Megpróbálta, de végül nem írta meg emlékiratait, csak az idézeteit hagyta ránk, mint sajátos életfilozófiája. 

Halála előtt néhány hónappal Ranyevszkaja keserű szarkazmussal írta egy barátjának: „Amikor meghalok, temess el és írd az emlékműre: undorral halt meg.”

Nos, ezt a kívánságát nem teljesítették. 

Emlékművén a moszkvai temetőben ez áll: 

„A NEMZET MŰVÉSZNŐJE” CCCP

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!