Fűben, fában….vérszívó

2021.05.23. | A szerző: Gajdács Emese, Egészség, Életmód És Egészség

Miként védekezzünk a kullancsok ellen

 

A karantén okozta lelke kínokra is remek terápia egy jó kirándulás, nagy séta a természetben élvezve annak minden előnyét és szépségét. Csakhogy a fák lombja alatt, a sűrű aljnövényzetben parányi kis gonosztevőt is meglapulnak, akik vérünkre vágynak. Ami még ennél is nagyobb baj, hogy közülük néhányan elég kellemetlen, sőt súlyos következményekkel járó betegségeket is terjeszthetnek.

Mivel enyhe telünk volt, bőségesen számíthatunk a kullancsok jelenlétére és nem csupán az erdőkben, mezőkön, de a belvárosi környezetben, a parkokban, játszótereken is.

Az apró vérszívók között vannak olyanok, amelyek komoly betegségeket is okozhatnak, ezért fontos védekezni ellenük. A leghatásosabb a gyermekek és felnőttek esetében is a védőoltás. Ezt tavasszal érdemes beadatni. A háziorvos tud receptet írni, s a gyártó cégek némelyike a szezon elején jelentős kedvezményeket is ad, így most érdemes megszerezni a vakcinát. Azért is fontos előre gondolkodni, mert ezek az oltások csak pár hét elteltével adnak védettséget.

A kirándulások, szabadban töltött napok végén érdemes átnézni az egész testet, ilyenkor még találhatunk olyan kullancsot, ami nem jutott a bőr alá. Ha már vérszívás közben vesszük észre az apró rovart, semmiképpen se nyomjuk szét, ne próbálkozzunk megfullasztani krémekkel, olajokkal. Ilyenkor ugyanis ijedtében visszalöki a nyálával keveredett vért a gazdatestbe, így bejuthatnak a vírusok a szervezetbe.

A legjobb kézzel, vagy erre a célra szolgáló csipesszel finom, lassú mozdulatokkal megtekerni a kullancsot, ami jó esetben így elengedi a bőrt. Ha kiszedtük, érdemes lefertőtleníteni a szúrás helyét, de csak annyira, hogy a későbbiekben figyelni tudjuk a bőr elváltozását. A Lime kórnak ugyanis az a legjellemzőbb tünete, hogy a piros folt mutatkozik meg a bőrön. Ez a betegség antibiotikummal jól gyógyítható, forduljunk azonnal orvoshoz, ha megjelent a piros kör.

Sokkal veszélyesebb a kullancsok által okozott agyvelő- és agyhártyagyulladás, ami sajnos antibiotikummal nem kezelhető, s akár bénulást is okozhat. Ezt csak a már megjelenő tünetek mutatják, védekezni elleni pedig csak a védőoltással tudunk.

Mindenkinek azt javaslom, hogy jegyezzék meg, ha magukon, vagy a gyerekeken kullancsot találtak, s ezt akár írják be egy naptárba is, mivel később nagyon fontos tudni, mikor történt a fertőzés. Érdemes használni a különféle rovarriasztó szereket is, de ezek sem adnak teljes védettsége. A legjobb persze itt is a megelőzés.

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!