Hogyan óvjad látásodat?

2021.05.23. | A szerző: Dedák Angéla, Egészség, Életmód És Egészség

Az évek előrehaladásával figyeljük növekvő számú ráncainkat, próbáljuk kordában tartani kilóinkat, de valahogy szemünk romlását természetesnek tartjuk. A korral jár – mondjuk. Először még csak azt vesszük észre, hogy „rövid a kezünk”, messzebb kell tartanunk az újságot, hogy el tudjuk olvasni a betűket. Aztán panaszkodunk az étteremben a világításra, hogy nem látjuk jól az étlapot. Majd lassan egyre inkább elmosódik az írás és ha nem teszünk ellene, hosszú távon szemünk teljesen leépül. 

 

Szemünk épségét, fittségét tarthatjuk meg az alábbi tanácsokkal. 

 

Ne erőltessük szemünket! Ha már azt érzékeljük, hogy nem látunk jól, ne dolgoztassuk túl szemünket, ne akarjuk mindenképp kierőltetni belőle az éles betűket. A szem romlását észrevehetjük olyan tünetekből, mint a lüktető fejfájás, mely leginkább a homlokvonalon érezhető, a szemfáradtság, melynek okozója, hogy szemünk folyamatosan megerőlteti magát. 

 

Gondoljunk az izomlázra egy-egy kemény edzés után. Szemünk is ezt érezheti, ha egész nap keményen tréningezzük, azért, hogy élesen lássunk. A szemünk izmai is fájhatnak! Ne menjünk el ezen tünet mellett.  Az égő, viszkető érzés, nem múlik el, ha csak jól megdörgöljük a szemünket, ezt már kezelni kell. A homályos látás pedig egyértelművé teheti számunkra, hogy szemünk segítségre szorul, mert ha nem teszünk semmit látásunk javítása érdekében ez a körforgás, (fájdalom, fejfájás, szemszúrás) bizony fennmarad.

 

Igen, megoldás lehet egy jó szemüveg. Hisz ezzel szemünket megkíméljük az állandó megerőltetéstől. 50-60 éves kor elérése után egyébként is javasolt kétévente szemvizsgálatot végeztetni. Természetes folyamat, ha ötven és pluszos emberek többségének szüksége van valamilyen „szemtámogatóra” olvasás vagy vezetés közben.

 

A szemüvegen túl is tehetünk azonban szemünk egészségéért. 

 

Egyél sárgarépát! Tudom nem hangzik túl komolyan, de a benne található A vitamin a látás elengedhetetlen tápanyaga. Étrendünkben olyan ételek kerüljenek, melyek gazdagok C és E-vitaminban és cinkben. Az öregedésgátló ételek, mint a tojás, a sütőtök, a tengeri halak vagy az édesburgonya a szem táplálékát is adják, segítik az egészséges szem megőrzését.

 

Hallottál már a szemtornáról? A napi rutin legyen reggel és este a rövid szemtorna, hisz a szemizmainak edzése segít az éles szem megtartásában: melegítsd be szemedet, tedd a meleg kezed a szemekre, így ellazítva őket. Aztán légy bosszús! …na ne magadra vagy másokra, csak forgasd a szemed, hogy az izmok dolgozzanak. Körbe-körbe legalább tízszer. Majd fókuszálj! Fogj egy tollat és lassan közelítsd az orrodhoz. Ismételd a gyakorlatokat.

 

Pihentesd a szemed! Sokszor elég, ha csak pár másodpercre becsukjuk a szemünket, már frissebnek érezzük. Nem győzik elégszer hangoztatni, a sok számítógép használat mennyire rontja látásunkat. Tegyünk ellene azzal, hogy legalább óránként pihentetjük szemünket. Megjegyzem gerincünknek, derekunknak sem árt, ha néha otthagyjuk a gépet és megmozgatjuk csontjainkat. 

 

Nem győzzük hangoztatni, hogy testünk lelkünk felüdülésére és látásunk javítására, aludj eleget! Bevallom én is „ha alszom, nem élek” tábor híve vagyok. De ha keveset alszom, 50 felett már nem csak a testem és elmém veszi észre az alvás hiányát, hanem a szemem is. Gyorsabban fárad és folyamatosan gyengül a pihenés elhanyagolása miatt. Igen, eleget aludni kell. 

 

50 után a látás kihívást jelenthet. Megacélozható azonban a megfelelő táplálkozással, az életmódunk szabályozásával, a tornával és a rendszeres szemellenőrzéssel.

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!