Kék zóna és a hosszú élet titka

2022.07.16. | A szerző: Pap Mária, Egészség, Életmód És Egészség

Mik azok a kék zónák és mi a közös bennük?

A kék zónák a világ azon területei, ahol az emberek az átlagosnál tovább és egészségesebben élnek. Öt jól ismert kék zóna létezik: Szardínia, Okinawa, Nicoya, Icaria és Loma Linda. Ezek a területek számos közös jellemzővel bírnak, beleértve az erős közösségi érzést, az egészséges táplálkozás kultúráját és az egészséges életmódot.

Például Szardínián a lakosok között erős a családi és társadalmi kohézió.  Követik a mediterrán diétát, amely gazdag egészséges ételekben, például olívaolajban, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint halban. Hasonlóképpen, Okinawában az emberek erős közösségi érzést tartanak fenn, és olyan étrendet fogyasztanak, amely sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint kevés húst tartalmaz.

A Costa Rica-iak erős közösségi érzéssel rendelkeznek, és olyan étrendet fogyasztanak, amely babot, rizst és friss élelmiszereket tartalmaz. Ezeken a közös pontokon túlmenően a kék zónák közösségei aktív életmódot folytatnak. Autóvezetés helyett gyalog vagy kerékpárral közlekednek, és rendszeres fizikai tevékenységet végeznek. Az egészséges életmódra vonatkozó döntések eredményeként a kék zónák lakói általában tovább élnek, és kevesebb krónikus betegségben szenvednek, mint a világ más részein élők.

Ezt az öt legjobb kék zónát tudósok és egészségügyi szakértők alaposan tanulmányozták annak érdekében, hogy megértsék azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak kiemelkedő élettartamukhoz. E tényezők közé tartoznak például az erős közösségi kapcsolatok és az általános jólétre való összpontosítás, valamint a megfizethető egészségügyi ellátáshoz és a tápláló étkezési lehetőségekhez való hozzáférés. A kék zóna régiói között további hasonlóság az alábbiakban rejlik: természeti szépségek, lassúbb élettempó, fizikai aktivitás a friss levegőn. Hogyan lessük el a titkukat?

Szardínia, kék zóna Olaszországban

Szardínia egy kis sziget Olaszország partjainál, ahol legmagasabb a százévesek száma a világon. Minden ezer szardíniaiból egy megéli a századik életévét. Az életstílusukból levonható – és betartható – tanulság, hogy mi is céltudatosan követhetjük a mediterrán diétát, illetve tehetünk társadalmi kapcsolataink szorosabbra fűzése érdekében. Az élvezetes – nem kényszerből űzött – testmozgás szintén hozzátesz a szardíniai recepthez.

Okinawa, Japán

Okinawa egyedülálló és lenyűgöző hely, amely élénk kék vizeiről és szelíd kulturális hagyományairól ismert. Ezt a szigetet régóta „kék zónának” tartják. Ez egy olyan hely, ahol az emberek magától értetődően élnek hosszabb és egészségesebb életet élnek. Kulcsfontosságú elemek itt is a mozgás, beleértve a túrázást és kertészkedést, az egészséges táplálkozás sok-sok hallal és a tudatosan ápolt társadalmi kapcsolatok. A szorosan illeszkedő falvak lehetővé teszik a lakosok számára, hogy erős baráti és támogatási kötelékeket alakítsanak ki. Ennek eredményeként csökken a stressz szintje és nő a boldogság mértéke.

Nicoya, Costa Rica

A Costa Rica-i Nicoya-félsziget egyike annak az öt úgynevezett „kék zónának” a világon, ahol az emberek az átlagosnál lényegesen tovább élnek. Az egyik kulcsfontosságú tényező, amely a Nicoya-félsziget lakóinak élettartamához kapcsolódik, az az étrendjük.

A régió hagyományos étrendje babon, kukoricán, tökön és más friss gyümölcsökön és zöldségeken alapul. Ez a diéta viszonylag alacsony kalória- és zsírtartalmú, magas viszont a rost és az antioxidáns tartalma.

A Nicoya-félszigeten nagyon alacsony a szívbetegségek aránya. Ennek oka lehet a halakban található omega-3 zsírsavak magas szintje, amelyek a Nicoya-diéta egyik alappillére.

A Nicoya-félszigeten számos százéves vagy 100 év feletti ember is él. Ezek az egyének hosszú életüket gyakran az egészséges táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak és az erős társadalmi kapcsolatoknak tulajdonítják. Míg a hosszú élet pontos receptje továbbra is rejtély, kétségtelen, hogy a Nicoya-félszigeten az emberek hajlamosak megélni öregkorukat.

Icaria, Görögország

A Görögország partjainál található kis Icaria sziget kék zónaként ismert – egy olyan hely, ahol úgy tűnik, hogy az emberek hosszabb ideig és egészségesebben élnek. Ezt a jelenséget számos különböző tényezőnek tulajdonították a szigeten. Beleértve a tiszta levegőt és a tápláló bioélelmiszereket, valamint az erős közösségi érzést és a támogató társadalmi kultúrát. Mert mi más tesz minket, emberi lényeket boldoggá, stresszmentessé?

Loma Linda, USA

A kék zónaként ismert Loma Linda egy dél-kaliforniai közösség, amely rendkívüli élettartamáról ismert. Ebben a régióban különösen nagy arányban élnek százévesek. Az egészség és vitalitás kulcsfontosságú tényezői itt is az erős közösségi érzés, a szociális kapcsolatok, a teljes értékű élelmiszerekben és növényekben gazdag étrend, a rendszeres fizikai aktivitás és a pozitív életszemlélet. A kutatók azt feltételezik, hogy bizonyos genetikai vagy evolúciós tényezők is szerepet játszhatnak.

A kék zónákban élők közös életmódbeli szokásai

A „kék zóna” kifejezést Gianni Pes demográfus alkotta meg, és a világ azon területeire utal, ahol az emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek. Noha több tényező is hozzájárul a kék zóna lakóinak élettartamához, néhány általános életmódbeli szokás is szerepet játszik.

Például sok kék zóna lakója növényi alapú étrendet fogyaszt, kis mennyiségű húst vagy halat eszik. Mérsékelt mennyiségű alkoholt is fogyasztanak, jellemzően bor formájában.

A kék zóna lakói általában fizikailag aktívak és erős szociális kapcsolatokkal rendelkeznek. Ezek az életmódbeli szokások utat mutathatnak, hogy hogyan élhetünk hosszabb és egészségesebb életet.

Fontos azonban észben tartani, hogy nem mindenki képes (vagy nem mindenkinek szabad) ugyanazt az életmódot alkalmazni. Ami az egyik embernek működik, az nem biztos, hogy a másiknak működik. A kulcs az, hogy megtaláld azt, ami neked működik, és ragaszkodj hozzá!

Az életmódod a saját döntésed!

Bár a genetikai tényezők valószínűleg fontos szerepet játszanak, a tanulmányok kimutatták, hogy az életmódbeli döntések a fő meghatározói annak, hogy mennyi ideig és milyen jól fogunk élni. Kulcsfontosságú szokások a kék zónákban:

  • Gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és babban gazdag növényi alapú étrendet fogyasztanak.
  • Kis mennyiségű húst és tejterméket esznek, és korlátozzák a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot és a finomított szénhidrátokat.
  • Egész életükben aktívak maradnak. A rendszeres testmozgás mellett gyakran beiktatják mindennapjaikba a fizikai aktivitást úgy, hogy kertészkednek, vezetés helyett sétálnak, lift helyett lépcsőznek.
  • Erős a céltudatosságuk, az elkötelezettségük a vallás, a család és a közösség iránt.
  • Szoros társadalmi kapcsolatokat tartanak fenn és az életkor előrehaladtával is aktívak maradnak mind testileg, mind lelkileg.

Kezdetnek az apróbb változtatások is megteszik

Próbáljunk több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, gyakrabban sétálni és mozogni.

Érdemes megfontolni a céltudatosság növelésének módjait is, mint például az önkéntesség vagy a közösségi szervezethez való csatlakozás. Ügyeljünk arra, hogy kapcsolatban maradjunk az életünkben fontos emberekkel. Legyen szó rendszeres társasági tevékenységekről vagy tartalmas beszélgetésekre való időről. Idővel és gyakorlással ezek az apró változtatások segíthetnek abban, hogy hosszabb, egészségesebb életet élhessünk.

Bár nem mindenki költözhet kék zónába, mindannyian átvehetjük ezeknek a hosszú életű populációknak az egészséges életmódbeli szokásait. Ezzel növelhetjük esélyeinket a hosszú, egészséges életre. A hangsúly pedig nem is annyira az évek mennyiségén, hanem a földön eltöltött idő minőségén van.

A kék zónákról itt olvashat angolul. 

További cikkeink életmód és egészség témában.

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!