Kiállítások dömpingje – A siklósi vár

2021.10.19. | A szerző: Dedák Angéla, Belföldi utazás, Utazási tippek

Egy gyönyörű őszi hétvégén jutottunk el anya-lány-unoka program keretében Siklósra, ahol rengeteg program várt minket, melyek nem is fértek bele a hétvégébe. A termálfürdő elegáns miliője, a szaunaszeánszok egyedisége, a pincészetek kínálata és a Siklósi vár történelem kedvelőknek, ugyanakkor a laikus látogatóknak is újat mutató kiállításai alátámasztották, hogy érdemes volt (és lesz) Siklóst választani. (foto: Dedák Angéla)

Engem a vár panorámája mellett kiállításainak sokszínűsége és kidolgozottsága lenyűgöztek le.

Meglepetés volt már a fogadtatás is! Nagy szerencsénkre a XXV. Európai Bordalfesztivál keretében éppen a MÁV Férfikórusa Szolnokról adott ízelítőt repertoárjukból a várudvaron felállított színpadon. Szóltak a nóták, a bordalok,  a szép hangzást visszaverték a vastag várfalak és máris jókedvre derítettek minden látogatót.

Nem fogom részletesen elmesélni, melyik kiállításon milyen érdekességeket láttam, (meghagyom a felfedezés örömét) de kedvcsinálóként egy-egy – számomra is különleges – élményt kívánok megosztani olvasóimmal.

A Tenkes kapitánya kiállítás

Elsőként említeném a vicces emlékeket idéző Tenkes kapitánya kiállítást. A siklósi várban is forgatott sorozatot szerintem olvasóim is látták. 1963-ban készült a13 részes sorozat, melyből később mozifilm is készült. A vár bemutató termében is láthatunk sorozatrészeket, hallhatjuk az ismerős, Vujicsics Tihamér által alkotott muzsikát. Képi montázsokon böngészhetjük az ismerős színész arcokat,  olvashatunk a sorozat elkészültéről, láthatunk – kincset érő – a forgatáson készült életképeket. Zenthe Ferenc, mint a Tenkes kapitánya, alias Eke Máté, Ungváry László – báró Eberstein Eckbert ezredes, a vár labanc parancsnoka, Krencsey Marianne – báró Eberstein Eckbertné (Amália) és ki ne hagyjam: Szabó Gyula, mint Buga Jakab. Szerintem már a nevek említése is mosolyt csal arcunkra, idézzük fel, hogyan bánt el és kerekedett felül csellel, népi okosággal „Tenkes kapitánya” a labancokon.

 Várbörtön és kínzókamra

A Várbörtön és a kínzókamra illetve a nemesi börtöncellák bemutatása nem volt ilyen szívderítő. Képeken ábrázolják, melyik eszközt hogyan használták, mely engem borzongással töltött el és örömmel a tudat, jaj de jó, hogy nem abban a korban éltem. Azért a máglyára engem is feltett a családom.

De térjünk át nyugodtabb vizekre, vagy inkább finomabb borokra.

Bormúzeum és Vinotéka

“Túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk!” a mottója a vár Bormúzeum és Vinotéka kiállításának. Kóstoltatok már borlekvárt? Épp ideje kipróbálni! Mellette a villányi borvidék mintegy 20 borászatának üveges boraiból válogathatsz és ismeretet nyerhetsz „a fogalmad sincs mi az” borászati eszközökről, a borvidéken található szőlőfajtákról.

Kanizsai Dorottya imafülkéje, melyet 2010-ben fedeztek fel, a Közép-kori fegyver kiállítás és az I-II világháború hadtörténeti bemutatójával még nincs vége a sornak és az információknak, melyet ezek a kiállítások adnak. Figyeld következő írásomat, hogy bizonyítékot nyerj: Siklós és a vár élményekkel teli hétvégét ígér és rengeteg új ismeretet biztosít számodra. 

Utazási rovatunk további cikkei

 

 

 

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!