Kopasznudli (igen, így, egybeírva)

2021.05.26. | A szerző: Pap Mária, Gasztro, Kultúra és kreativitás

Az olaszok elegánsan gnocchinak (ejtsd: nyokki) hívják, de szerintem a magyar puszta népe a taljánoktól teljesen függetlenül fedezte fel, hogy a főtt krumpli és a fehér búzaliszt házasításából igen finom tésztaétel készíthető. 

 

Apukám, aki a Békés megyei tanyavilágban, a fehérháti pusztán nőtt föl, legkedvesebb ételei között tartja számon a kopasznudlit, ropogós szalonnapörccel gazdagon meghintve. Anyukám, aki ugyanazon a vidéken cseperedett, 22 éves koráig nem is ismerte ezt a műfajt, mert ők ritkán és csak prézlivel ették. Azóta azonban, házasságuk 60 éve alatt kénytelen volt felnőni a feladathoz. A papa szigorú ítélőszéke szerint kezd már  lassacskán hasonlítani a fehérháti nagymama főztjére…

 

Így hát mi, a gyerekek is kopasznudlin szocializálódtunk, prézlis – vagy pláne mákos –  nudlit kábé felnőttkoromig nem is láttam. Sőt, később aztán az unokák is megszerették ezt az egyszerű, rusztikus eledelt, ami  közös tálból villával szurkálva az igazi. 

 

Anyukám ma, nyolcvanon felül, már ritkábban készíti. Így a minap jómagam láttam neki a kísérletnek. A pár hete vágott disznóból kapóra jött a frissen füstölt zsírszalonna, így a ropogós pörc sem hiányozhatott. A papának vitt kóstoló végül egész jól kiállta a próbát.

 

Hozzávalók (4 adag):

 

30 dkg hajában főtt krumpli (én most ún. salátaburgonyát használtam)

30 dkg fehérliszt (a klasszikus arány 1:1, de nyilván amennyit felvesz)

1 tojás

15-20 dkg füstölt zsírszalonna a pörchöz

 

A tészta hozzávalóit szép simára összegyúrjuk, majd legalább 20 percig pihentetjük. Amíg a tészta pihen, felkockázzuk a szalonnát és kisütjük a ropogós pörcöt. Szűrőlapáttal kivesszük a zsírból és tálalásig félretesszük. Nem jó, ha beledermed a zsírba, mert megszottyad. 

 

A tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk, 8 egyforma darabra vágjuk. A darabokat kb. 2 cm átmérőjű kígyóvá hengergetjük és 1 cm-es darabokra vágjuk. Minden egyes darabot a tenyerünkkel nudlivá sodrunk. Akkor jó a tészta állaga, ha nem ragad a tenyerünkre, rugalmas és könnyen sodorható. Az egyenletes fővés miatt fontos, hogy a nudlivégek ne legyenek elvékonyítva, maradjanak tompák. 

 

Forró, lobogó sós vízben két részletben kifőzzük a tésztát, ez kb. 10 perc/turnus az újraforrástól számítva, szűrőkanállal kiszedjük,  lecsepegtetjük, kevés zsiradékkal összekeverve picit megsózzuk és a szalonnapörccel tálaljuk. Vigyázat, a szalonna is sós! Az igazi bűnösök a kisült disznózsírral alaposan meglocsolják, de utóbbival a koleszterin miatt bánjunk inkább óvatosan, ha nem indulunk kapálni rögtön ezután. 

 

Ha gyerek vagy állatvédő is van a családban, a nudli egy részét cukros mákkal vagy pirított zsemlemorzsával kínálhatjuk, viszont az már egy másik műfaj.

Ugyanilyen tésztából egyébként remek szilvás, vagy szilvalekváros gombóc is készíthető.

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!