A népművészet teret hódít a divatban 

Bár nem járunk már pártában, sem főkötőben, de ma is szívesen viselünk autentikus motívumokat, melyek egyedileg, kézzel, szívvel és szeretettel készülnek. Cikkünkben a tardi Matyodesignt mutatjuk be. (foto by matyodesign)

Elfeledett minták, vibráló, életteli színek új köntösben – a tavasz és a nyár virágai, amiket öltözékünkön régen és ma is szívesen hordunk. Kicsit másként: egy sokak szerint feleslegesnek ítélt kultúra és az alulértékelt helyi tudás újbóli virágzása, ami a matyodesign alapítója, Váczi Rozi szerint munkájuk nyomán újra életre kelt, sőt, beleszólhat a jelenlegi divat világába is. Így fonódhat össze a régi falusi hagyomány a fiatalos, lüktető, városi élettel.

Párhuzamos világok, csodaszép virágok

“Egész életemet két párhuzamos világban töltöttem. Ez a város-falu kettősség adta az ihletet a matyodesign kezdetekor, 2011-ben” – mondja Váczi Rozi, az alapító.  “Az ötlet alapja egy olyan társadalmi vállalkozás, amely a helyi embereknek munkát adva a matyó kultúrát ülteti át mai design ruházati termékekre. Minden egyes darab az északkelet-magyarországi Tard faluban készül. A Matyodesign nem csak egy munkahely számomra. Hiszek minden egyes lépésben, amit teszünk, beleadjuk szívünket-lelkünket, hogy legalább egy kicsit visszaadhassunk azoknak, akiktől a tardi gyermekkor alatt rengeteg szeretetet, szívmelengető élményt és törődést kaptunk. Célunk, hogy további fejlesztésekkel gazdagítsuk a térség lakóit is.”

Tard Eger közelében, a Bükkalja tájegység területén helyezkedik el, Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén. A település szoros kapcsolatot tart fenn az Alfölddel és a Bükkel, ez a két nagy tájegység határozza meg domborzatát, állatvilágát és növényzetét. Forrás: wikipedia

A Matyodesign 2011-ben hat hímzőnővel indult, 2018-ban már huszonöten dolgoztak. A produkció növekedésével egyre több kereskedő is felfedezte az üzleti lehetőséget, így a helyi vállalkozás folyamatosan tudta gyarapítani bevételét, és az asszonyok jövedelmét. 

Matyodesign Center

2018-ban Tardon elindult a Matyodesign Center. Egy egynapos program keretében a látogatók betekintést nyerhetnek egy társadalmi vállalkozás mindennapjaiba: hímezni tanulhatnak a helyi asszonyoktól, saját mintát tervezhetnek egy-egy kiválasztott ruhadarabra, amit délutánra az asszonyok kihímeznek, így az eredmény kézzel fogható valósággá válik. De megtanulhatnak olyan, a városi ember számára elfeledett tevékenységeket is, mint például csigatésztát sodorni, fát vágni, tüzet rakni, népdalt énekelni, és beöltözhetnek a 150 éve hordott matyó népviseletbe.

UNESCO világörökség a matyó kultúra

Mivel a matyó kultúra az UNESCO világörökségei között is számon tartott érték, ennek megőrzése, átmentése az utókornak kiemelt jelentőséggel bír.  

A tervek között szerepel  gyerektábori üdültetés, ismerkedés a falusi gasztronómiával, lovas sétakocsikázás, pincelátogatás, kézműves foglalkozások, biokertészkedés és biciklis kirándulások szervezése.

„Szeretnénk a felgyorsult, modern városi életből kiszakadni vágyóknak egy a szokásos rutintól mentes napot adni, tele új élményekkel. Ez egy olyan feltöltő program, ahol az ember szívesen hagyja a telefonját a szilvafa alatt, és hallgatja a madarakat a függőágyból, amíg kisül a friss meleg almáspite.” – vallják a szervezők.

A legjobbkor.hu Kultúra és kreativitás rovat cikkeit itt olvashatja.

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!