Mi van a maszk alatt?

2021.05.23. | A szerző: Gajdács Emese, Egészség, Életmód És Egészség

Okozhat-e bőrbetegségeket a maszkviselés?

 

A koronavírus járvány kitörése óta, lassan egy esztendeje már egyre több helyen kell orrot és szájat takaró maszkot viselnünk. Az átlagember csak a tömegközlekedés közben, egyes közterületeken fedi el arcát, de gondoljunk csak a kereskedelemben, egészségügyben dolgozókra, akik bőven napi 8-12 órát kénytelenek magukon viselni a maszkot. Olyannyira valós probléma ez, hogy az egészségügyi dolgozók körében már el is terjedt egy új kifejezés a maszk viseléséből eredő pattanások leírására: ez pedig a maszkne.

A folyamatos maszkviselés előidézhet allergiás bőrtüneteket, fokozódik a faggyúmirigy-termelődés, ami pattanások kialakulásához vezethet. A már meglévő bőrproblémák felerősödhetnek, ugyanis gyulladás jöhet létre a maszkkal fedett területeken. Előfordulhatnak aknék, romolhat a bőr kipirosodásával járó betegség, a rozácea, de gyakran előfordulnak a száj körüli bőrgyulladásos tünetek is.

Ugyancsak sokan fordulnak a bőrgyógyászokhoz az ajak kiszáradásával, berepedezésével, ezt is okozhatja a huzamos ideig viselt maszk. A kilélegzett levegő miatt kialakult nedves közeg, a szellőzés hiánya kedvez a baktériumok szaporodásának is.

Mindezek ellenére a járvány miatt használnunk kell a maszkot. Amit tehetünk az az, hogy a textilmaszkokat gyakran mossuk, fertőtlenítjük, az egyszer használatos darabokat, pedig előírás szerint újra cseréljük. 

Miután megszabadultunk az arcunkat elfedő textiliáktól, fordítsunk nagy gondot a bőr tisztítására. Ne csak kezünket mossunk meg hazaérkezés után alaposan, de arcunkat is, és használjuk a bevált krémeinket. Most érdemes kicsit kevesebb sminket használni, ugyanis az is szárítja, igénybe veszi a bőrt. Ha a kellemetlen tünetek nem múlnak, akkor legjobb, ha szakorvoshoz fordulunk.

A kézfertőtlenítők túlzott használata is árthat a bőrnek. Ha módunkban áll meleg vízzel, szappannal kezet mosni, elégedjünk meg azzal, s a fertőtlenítőket csak menet közben, ritkábban vegyük elő!

 

G.E.

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!