Mi volt Kleopátra szépségének titka?

2021.05.23. | A szerző: Dedák Angéla, Életmód És Egészség, Szépségápolás

Ha az egyiptomiak királynőjéről Kleopátráról beszélünk, igazából mindenki VII Kleopátrára gondol, mert ő volt a leghíresebb, a hasonló névvel uralkodó egyiptomi hatalmak közül. Krisztus előtt 51-től haláláig görög származásúként Egyiptom királynője volt, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója, egyben Egyiptom utolsó fáraója.  

Kleopátra legalább 9 nyelven beszélt, görög nyelv és görög kultúra mellett az egyiptomi nyelvet is teljességgel elsajátította, és ezzel a háromszáz éve uralkodó dinasztiában ő volt az első uralkodó, aki népe nyelvét is folyékonyan beszélte. 

Plutarkhosz az ókori görög történetíró így írta le Kleopátrát: szórakoztató vele beszélgetni, „Mert szépsége, mint mondják, önmagában nem volt összehasonlíthatatlan, és nem is olyan szép, hogy elkápráztassa azokat, akik látták, de a vele folytatott beszélgetésnek ellenállhatatlan varázsa és jelenléte volt, párosulva meggyőződésével. „

Kleopátra szépségét tehát elsősorban kisugárzásának, egyénisége varázsának köszönhette. Azonban Kleopátra nagyon sok női praktikát alkalmazott, hogy elismerésre késztesse a körülötte lévő férfiakat és irigyelt szépséggé formálja magát.

Szépségtitkait kutatták, tanulmányozták és néhányukat a mai napig követendő példaként jegyzik a szépségápolásban. 

 1. Mézet használt az arcára, annak antibakteriális tulajdonságai miatt.
 2. Naponta többször mosta meg arcát olaj és kréta vagy olaj és mész felhasználásával.
 3. Almaecettel öblítette le azt.
 4. Az uralkodónő kozmetikumainak alapanyagai között olyan összetevők szerepeltek, mint a gyömbér, az antimon, a kalamin, a hagyma, a libazsír, a terpentin stb. 
 5. A tengeri sót használta, mint természetes radírt, teste és arca hámlasztására.
 6. A pattanásnyomok eltüntetésére rózsavizet alkalmazott.
 7. Hennával festette körmeit, mely természetes alapanyagként gyönyörű, vöröses-barna színt varázsolt rájuk. 
 8. Hajának festéséhez is ezen természetes színezőt, illetve borókabogyó keveréket és olajat használt. Ezek mellett olívaolajjal kezelte haját, tömegének gazdagítására. 
 9. A legismertebb Kleopátra szépségtitok a fürdője volt. Tejben fürdött víz helyett. Holt-tengeri sót adott fürdőjéhez illóolajokkal és aromás virágokkal, hogy enyhítse a stresszt és ragyogjon a bőre! A tejben található A- és E-vitamin fertőtlenítő hatású, melyhez még olívaolajat is kevert, hogy hidratálja bőrét. 
 10. Kölniként leginkább a jázmin és a rózsaillatot szerette. 
 11. Szőrtelenítő krémje az alábbi összetevőkből állt: uborka, gumifa leve, olaj és platánlé, melyeket összekevert egy ismeretlen madár megfőzött és összetört csontjaival. 
 12. A rossz lehelet megakadályozása érdekében cachou pasztillát rágott, melyet még napjainkban is megtalálunk a frissítő lehetet ígérő pasztillák között. 
 13. A testszag megelőzésére is gondolt: illóolaj keveréket használt ellene.
 14. Ajkait vörös okker és zsír összekeverésével kapott színező anyaggal festette, szeme megnyugtatására zellert és kendert használt. Az antimon-szulfid volt az a fekete szer, amellyel sötétítette a szemét, a szemöldökét és a szempilláját.
 15. Vegyünk 1 csésze zöld szőlőt és 1 evőkanál mézet. Keverjük össze és vigyük fel a bőrünkre. Hagyjuk hatni 15 percig. Ez volt Kleopátra receptje a nap okozta barnaság eltávolítására, mert a napbarnított bőr az alattvalók bőrszíne volt. Néhány országban még ma is ezt a népszerű receptet használják a barnaság eltüntetéséhez. 

Nem találunk túl sok titkot a felsorolásban, hisz a jelen kor szépségipari termékeiben is megtaláljuk ezeket az alapanyagokat. Azaz, nem csak a szépség örök. 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!