Miért adóznak a nyugdíjasok egyre többet – Németországban?

2021.09.22. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Önmegvalósítás

Magyarországon a nyugdíj egyelőre nem adóköteles jövedelem. Németországban viszont – ahol a nyugdíjak átlagban jóval magasabbak – már szemet vetett rá az államháztartás. Mivel a magyar társadalom elöregedése is megállíthatatlan, nem árt megismerkedni a német modellel. 

Elvileg a nyugdíjasok – Németországban – adókötelesek. Legtöbbjük számára azonban az öregségi jövedelem még mindig túl alacsony ahhoz, hogy egy részét az adóhatóságnak ténylegesen át kellene adniuk. De ez most változik. A német szövetségi pénzügyminisztérium szerint eddig mintegy 5,6 millió adófizető fizet jövedelemadót a nyugdíjkifizetések után, ám ez a szám évről évre nő. Jelenleg a bruttó nyugdíj 81 százaléka már adóköteles az új nyugdíjasok számára. Ez az arány 2040-re 100 százalékra nő. 

Milyen következményekkel jár ez a nyugdíjasok számára? Több tízezer nyugdíjasnak kell először adót fizetnie 2020-ra. Gyakran nem is tudják – amíg az adóhivatal nem ír nekik. Néha ez igen élemedett korú embereket is érint. Jelenleg a nyugdíjasoknak, beleértve a 90 éven felülieket is, 2016-tól visszamenőlegesen kell bevallást benyújtaniuk a különböző szövetségi államokban. A benyújtási határidő 2021.augusztus 2. (ellentétben a magyarországi május 31-i határidővel). 

Megéri-e egy adótanácsadó?

Ez attól függ, hogy az adóbevallás mennyire összetett. Normális esetben azoknak a munkavállalóknak, nyugdíjasoknak vagy köztisztviselőknek, akik csak munkából származó jövedelmet,  vagy csak nyugdíjat kapnak, nem kell adótanácsadóhoz fordulniuk. Más az eset, amikor a dolgok bonyolultabbá válnak, például azért, mert magasabb tőkebevételről vagy bérleti jövedelemről kell beszámolni. A szakmai segítség azonban az erőfeszítéstől függően gyorsan néhány száz euróba vagy még többe kerülhet. De végül is e költségek többsége levonható az adóból.

Németországban az adóbevallások elkészítéséhez több online kitöltő program is rendelkezésre áll. (Ez a gyakorlat egyébként Magyarországon is egyre elterjedtebb.) 

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!