Pénzügyi teendők nyugdíj előtt

2021.05.19. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Öngondoskodás

Amikor nyugdíjba készülsz, vagy lehetőleg már jóval előtte, évtizedekkel akár, át kell tekintened az alábbiakat, a lelki mellett a tudatos anyagi felkészülés érdekében is. 

 

Tervezd túl a szükségleteidet!

A várható élettartam örvendetes megnövekedésével, a pénzügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyre több pénzt kell megtakarítani a nyugdíjas évekre. A hölgyek esetében ez különösen igaz, akik igazán idős korukra, társuk elvesztésével, anyagilag is szomorú özvegységre juthatnak. Legyünk tisztában azzal, hogy a magyar hivatalos nyugdíjrendszer egyre kevésbé lesz képes megakadályozni az időskori elszegényedést.  Ha nem akarunk a családunk, gyerekeink vagy a társadalom kegyelemkenyerén tengődni, csak saját, időben elkezdett, tudatosan felépített megtakarításainkra hagyatkozhatunk. 

Ne nyúlj idő előtt a megtakarításhoz!

Az egyik legokosabb dolog, amit megtehetsz a nyugdíjazásra való felkészülés során, ha nem töröd fel meg a nyugdíjra szánt megtakarítási alapot, amíg nincs rá szükséged. Amíg nem mész nyugdíjba, ne nyúlj hozzá! Akkor se, ha családi nyomás – gyerek segítése, más okok – nehezedik rád. Ha csökkented a megtakarításokat, az alááshatja a pénzügyi biztonság végső célját. Minél tovább gyakorlod a türelmet és az önuralmat, annál több marad arra az időre, amikorra szántad. Ráadásul a türelmetlenségnek komoly pénzügyi veszteségek lehetnek a következményei, hisz a befektetéseknek idő kell ahhoz, hogy beérjenek és optimális hozamot érjenek el. Igen fontos persze az is, hogy a megtakarítás megbízható alapokban és pénzintézeteknél fialjon. 

Legyen vésztartalékod!

Ha mégis váratlan kiadásod adódik – egy autójavítás vagy egyebek – a vésztartalékhoz nyúlj, ne a nyugdíj megtakarításhoz! Áthidaló bankkölcsönnel vagy a hitelkeret igénybevételével is kezelhető az ilyen helyzet, de ennek a törlesztése se menjen a megtakarítási összeg rovására!

 

Szabadulj meg a jelzálogtól! 

Ha úgyis kirepültek a gyerekek, megfontolható a kisebb ingatlanba költözés, ha ez az ára annak, hogy végre megszabadulj a jelzálogtól, mely egész felnőtt életedben végig kísért és talán nyomasztott. Semmi nem zabálja olyan étvággyal a nyugdíjas megtakarításokat, mint a jelzálog kölcsön még mindig ketyegő havi részletei és a túlméretezett rezsiszámlák. Másfelől viszont egy értékes ingatlan jól ütemezett eladása megalapozhatja vagy stabilizálhatja az „

aranykorod” biztonságát. 

Ha azt szeretnéd, hogy a nyugdíjazás valóban nyugalmat, kényelmet és biztonságot hozzon, érdemes ezt hozzáértő szakértő bevonásával, tudatos pénzügyi tervezéssel, időben elkezdve megvalósítani.

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!