Pénzügyi tudatosság aranyszabályai

2023.11.14. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Befektetés, Képzés

Minden embernek bánni kell tudni a pénzzel. Hogy jól vagy rosszul tesszük ezt, sok mindenen múlik. Létezik 7+1 aranyszabály a pénzügyi tudatosság terén, mely minden döntésünket át kellene, hogy hassa. Ezeket vesszük most sorra egy független pénzügyi tanácsadó ajánlásai szerint.

Magadnak fizess először!

Az életünkhöz pénzre, azaz többé-kevésbé rendszeres bevételi forrásokra van szükségünk. Hogy hó végére ne kerüljön veszélybe sem a megélhetésünk, sem a hosszú távú céljaink, érdemes először magunkra gondolnunk. Azaz eleve elkülöníteni, ami a családunk biztonságát szolgálja. Növeli az önkontrollt és az önbizalmat, ha a saját jövőnket értékként fogjuk fel. Az előre elhatározott arány időről-időre sérülhet, ami fontos, a tudatosság kialakítása.

Az 50-30-20 százalékos szabály

A bevételünk legalább felét (50 %) általában kénytelenek vagyunk a szükségleteinkre elkölteni, ha szerencsések vagyunk, 30 % juthat a vágyainkra, de a maradék 20 % jusson vagyonépítésre. A szabály mindenkinél másképp működhet, de bárkinek szükséges tudatosan különbséget tenni a valódi szükségletek és az áhított vágyak között. A futócipő szükséglet, ha minden nap futni megyünk. Vágy viszont, ha minden évben a legújabb, legdrágább cipőt vásároljuk meg.

A háztartási költségvetés a pénzügyi tudatosság aranyszabálya

A háztartási költségvetés egy pénzügyi terv arról, hogy mennyi a bevételünk és azt hogyan osztjuk be. A kiadásokat a három alapkategória szerint érdemes tervezni (szükséglet, vágy, vagyongyarapítás). Ebből máris láthatjuk, ha nem is jön ki az ideális felosztás. Ezt egy egyszerű táblázattal megtervezhetjük. A legjobb egyensúly érdekében érdemes mérni is a valóságot, hogy felismerjük, ha eltértünk a tervtől és legközelebb javíthassunk rajta.

A 7/14 napos szabály

Marketing pszichológiai felmérések igazolják, hogy bármit el lehet adni. Van mondjuk egy silány, értéktelen, víz-cukor-aroma összetételű üdítő, aminek az önköltsége 50 forint, de 500 Ft-ért szeretnék eladni nekünk. A marketing kutatók kérdőívvel kiderítik, hogy mi a fogyasztó vizuális vágya. A termékfejlesztők ehhez igazítják a palackot, a boltok a polcot és a plakátot. A tévéből ömlik a reklámfilm dögös zenével, ami azt sugallja, hogy életérzést veszünk és nem egy vacak löttyöt.  Fontos szabály tehát, hogy tudatosan kerüljük el az impulzív vásárlásokat. Érzelmileg kijózanít, ha kisebb értékű beszerzések esetén adunk magunknak 7 napot, nagyobbakra akár 14 napot a megfontolásra.

Az 50 százalékos szabály

A pénzügyi szabadság eléréséhez szükséges a növekvő bevétel, a megtakarítás és a bölcs befektetés. Ha tanulsz, fejlődsz és ezáltal növekszik az értéked a munkaerőpiacon vagy jobban termel a vállalkozásod, ideális esetben növekszik a reáljövedelmed is.  Ha a növekvő bevételből egyre nagyobb arányban költesz a vágyaidra, soha nem tudsz kiszállni a mókuskerékből. Ökölszabály lehet, hogy a jövedelemnövekmény legalább felét (50 %) mindig félretesszük és csak a másik felével „jutalmazzuk meg magunkat”.

A kamatos kamat szabálya

A kamatos kamat az a fenomén, amiről mindannyian tanulunk matekórán, de rendre elfelejtjük. Pedig felnőtt korban, aki ezt érti, az kapja, aki nem érti, az fizeti. Aki nem érti, az hiteleket fog felvenni és növekvő költségek mellett törleszteni.  Az idő a kamatos kamat motorja. Aki előbb kezd el megtakarítani, az behozhatatlan előnyre tesz szert. Amit ma félreteszel, holnaptól kamatos kamattal gyarapodhat.

Ne tarts minden tojást egy kosárban!

Fontos tanulság, hogy soha nem egy helyen fektetünk be. A megtakarítási számlákat és a befektetési eszközöket mindig érdemes diverzifikálni, a kockázatot porlasztani, a hozamot pedig optimalizálni. Az nem diverzifikáció, ha 10 különböző kriptovalutába fektetünk, de az sem, ha az összes vagyonunk technológiai részvényekben van lekötve. Ha vannak is kecsegtető favoritok, az azonos ágazatba tartozó eszközök többnyire egy irányba mozognak. A portfolió kialakításához hasznos támpont lehet Szendrei Ádám pénzügyi tanácsadó cikke, bár az 50 feletti korosztály esetében – a nyugdíjra is gondolva – ettől eltérő súlypontozás szükséges lehet.

PLUSZ 1 szabály – Vállalj felelősséget a pénzügyeidért!

A pénzügyeid optimális alakítása csak neked fontos. A tanácsadók, a szolgáltatók és közötted komoly érdekellentétek feszülnek. Soha ne feledd el, hogy ha kaszinózni, spekulálni kezdesz, mindig a bank nyer! Az átlag kisbefektetőre könnyű rásózni a legdrágább pénzügyi termékeket. Ilyenek lehetnek például a befektetési egységhez kötött (ún. unit-linked) életbiztosítások, amik az értékesítői hálózat magas költségei miatt jellemzően csak viszik a pénzt, látható hozamot viszont hosszabb távon sem igazán termelnek. Fontos tudni, hogy a tanácsadó soha nem független, mert első sorban a saját jutalékérdekeit képviseli. Ezért jobb lehet saját kézbe venni az irányítást!

Anyagi biztonsághoz kapcsolódó cikkeket itt találsz. 

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!