Rövid történelemóra a sminkről

2021.05.23. | A szerző: Dedák Angéla, Életmód És Egészség, Szépségápolás

A make-up használatát már Kleopátra idején ismerték, bár akkor a bőr és az arc védelme nem elsősorban az esztétikum miatt volt fontos, hanem a sivatagi száraz, napos, szeles időjárástól védték bőrüket ily módon az ókori Egyiptomban. Kencéket olyan természetes anyagokból készítettek, – vízzel keverve – mint a henna, a grafit, a réz vagy az olaj. A korabeli nők szemhéjukra az antimon-szulfidot, mint fekete szemöldök- és szempillafestéket használták. 

A későbbi évszázadokban sem a szépség volt a smink elsődleges funkciója. A fehér arcbőr kultusza a XV. századtól érvényesült. A sápadt arcbőr a nemesi származást, az előkelőséget bizonyította. Elsősorban fehér, vagy fehérítő púdereket használtak a bőr világosítására. A legnépszerűbb szépségápolási termékeknek a fehér ólom, avagy az ólom-szulfát (egy fehér, por halmazállapotú vegyület) szolgált alapanyagul. A középkortól a fehér bőr, mint a jólét szimbóluma egészen a 19. század második feléig fennmaradt. 

Az áttörést a növényi kivonatok, természetes színezékek felhasználása hozta. Olyan termékek kerültek piacra, melyek már nem csak az arc, de az egész test természetes szépségét hivatottak biztosítani. 

A szempillaspirál

 Az egyik nélkülözhetetlen sminktermékünk a szempillaspirál. Az első spirált Eugene Rimmel találta fel és dobta piacra1872-ben. Szempilla feszítő formulája nagyon egyszerű volt: vazelin és szénpor keveréke. 1913-ban T.L. Williams korszerűsítette a spirált, amikor húgát Maybelt vőlegénye elhagyta. Azzal próbált segíteni testvére szívfájdalmán, hogy káprázatossá varázsolta egy újonnan kifejlesztett szemspirállal. Ekkor született a Maybelline, mely védjegyükké vált. 

Szemceruza

A szem varázslatos csillogását a szemceruza és a szempillaspirál együttese biztosította. Az ókori Egyiptomban a szem erős, fekete vonallal való körberajzolása megvédte viselőjét a gonosz szem átkától és a rosszakaróktól. Így lehet az, hogy az egyiptomi ábrázolásokon ezeket a fekete vonásokat nem csak nőkön, de férfiakon is láthatjuk. Ez az ősi szemkozmetikum, a Kohl (mint a fekete szemceruza) használatban volt a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Dél-Ázsiában. Érdekes módon a Kohl szó azonban nem az összetevőkre vonatkozott, hanem a fekete színt határozták meg vele. Dél-Ázsiában a mai napig használják a kohl-t, a fekete rajzolatot a szem körül, sokszor újszülött gyermekeknél is, hogy ezzel erősítsék látásukat. Indiai ajurvédikus és ősi indiai gyógynövényeken alapuló gyógyszereket gyártó vállalatok kámfort és egyéb gyógynövényeket adnak a kohl-hoz és a plusz összetevőkkel nem csak kozmetikumként, hanem mint látásjavító szerként ajánlják.

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!