A spárgát számos európai országban, így Magyarországon is termesztik, íze és állaga termőhelyenként eltérő lehet. Az optimális élvezet elérése érdekében a zöldség vásárlásakor, tárolásakor és elkészítésekor a következő szempontokat kell figyelembe venni.
Hogyan ismerjük fel a friss spárgát?
Amikor összedörzsöljük a rudakat, enyhe nyikorgást hallunk. Fehér és zöld spárga vásárlásakor arra is figyelni kell, hogy a vágott felületek a végén ne legyenek fásak, enyhe nedvességnek még el kell távoznia, ha finoman megnyomjuk. A szilárd, zárt fejek egy másik jele a frissességnek.
A spárga tárolása
A spárgát nem szabad hosszú ideig tárolni, mert elveszíti a vitaminokat. A friss, hámozatlan spárgát hűvös, sötét és nedves helyen tároljuk. Legfeljebb három napig tartható a hűtőszekrényben lévő zöldségfiókban, ha nedves ruhába vagy műanyag zacskóba van csomagolva.
Spárga alapreceptek
Fehér spárga
Húzzuk le teljesen a fehér spárga héját, és gyűjtsük össze egy főzőedényben. Ezt később egy spárga alaplé elkészítésére használjuk. Hámozás után vágjuk le a fehér spárga végeit körülbelül 1-2 cm hosszúságban. Ezeket a végeket már nem használjuk.
Készítsük el az alaplevet: cukorral és sóval tegyük fel főni a fehér spárga héját. Adjunk hozzá egy zsemlét, és öntsünk rá egy kancsó vizet. Fedél nélkül forraljuk fel, majd azonnal távolítsuk el a héjat és a zsemlét, különben a főzőlé túl keserű lesz.
Tegyük a megtisztított fehér spárgát a forró alaplébe, tegyünk rá fedőt és hagyjuk 30 percig állni a forró lében. Az így megblansírozott spárgát azonnal tálalhatjuk vagy további ínyenc fogások alapanyaga lehet. A leve pedig egy spárgakrém leves alapja lehet.
Zöld spárga
Hámozzuk meg a rudak alsó harmadát és dobjuk ki a héját. A végeket 1-2 cm-re levágjuk. Forrásban lévő sós vízbe helyezzük és rövid ideig blansírozzuk. Hogy megőrizzük harsogó zöld színét és ropogósságát, helyezzük azonnal hideg, jeges vízbe. További receptekhez felhasználható, vagy a hűtőben tárolható.