Spárga, a királyi zöldség

2021.05.26. | A szerző: Pap Mária, Gasztro, Kultúra és kreativitás

A spárgát számos európai országban, így Magyarországon is termesztik, íze és állaga termőhelyenként eltérő lehet. Az optimális élvezet elérése érdekében a zöldség vásárlásakor, tárolásakor és elkészítésekor a következő szempontokat kell figyelembe venni.

 

Hogyan ismerjük fel a friss spárgát?

Amikor összedörzsöljük a rudakat, enyhe nyikorgást hallunk.  Fehér és zöld spárga vásárlásakor arra is figyelni kell, hogy a vágott felületek a végén ne legyenek fásak, enyhe nedvességnek még el kell távoznia, ha finoman megnyomjuk. A szilárd, zárt fejek egy másik jele a frissességnek. 

 

A spárga tárolása

A spárgát nem szabad hosszú ideig tárolni, mert elveszíti a vitaminokat. A friss, hámozatlan spárgát hűvös, sötét és nedves helyen tároljuk. Legfeljebb három napig tartható a hűtőszekrényben lévő zöldségfiókban, ha nedves ruhába vagy műanyag zacskóba van csomagolva. 

 

Spárga alapreceptek

 

Fehér spárga

Húzzuk le teljesen a fehér spárga héját, és gyűjtsük össze egy főzőedényben. Ezt később egy spárga alaplé elkészítésére használjuk. Hámozás után vágjuk le a fehér spárga végeit körülbelül 1-2 cm hosszúságban. Ezeket a végeket már nem használjuk.

Készítsük el az alaplevet: cukorral és  sóval tegyük fel főni a fehér spárga héját. Adjunk hozzá egy zsemlét, és öntsünk rá egy kancsó   vizet. Fedél nélkül forraljuk fel, majd azonnal távolítsuk el a héjat és a zsemlét, különben a főzőlé túl keserű lesz.

Tegyük a megtisztított fehér spárgát a forró alaplébe, tegyünk rá fedőt és hagyjuk 30 percig állni a forró lében.  Az így megblansírozott spárgát azonnal tálalhatjuk vagy további ínyenc fogások alapanyaga lehet. A leve pedig egy spárgakrém leves alapja lehet. 

 

Zöld spárga

Hámozzuk meg a rudak alsó harmadát és dobjuk ki a héját. A végeket 1-2 cm-re levágjuk. Forrásban lévő sós vízbe helyezzük és rövid ideig blansírozzuk. Hogy megőrizzük harsogó zöld színét és ropogósságát, helyezzük azonnal hideg, jeges vízbe. További receptekhez felhasználható, vagy a hűtőben tárolható. 

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!