Ukrán karácsony – újévi biztatás Kijevből

2024.01.15. | A szerző: Kabish Szvetlána, Ahol élünk

Kabish Szvetlána – Szveta – megindító levele a háború sújtotta Ukrajna fővárosából. Életigenlő optimizmusa több mint példaértékű. Bár már javában január közepe van, az üzenet időtálló vigasz lehet egész évre.

Egyházi dátumok

2023-ban az ukrán egyház is elfogadta a december 25-ét. Ennek nagyon örülne a nagymamám, aki ugyan elfogadta a Julianus naptár szerinti január 7-ét, de mindig helytelennek tartotta, hogy a Szilveszter, és vele a kaja-pia-tűzijáték a karácsonyi böjt idején van.

Ukrán vacsora Szentestén

A Szovjetunióban tiltva voltak az egyházi ünnepek, ezért csendben, szerényen tartottuk meg őket. Ráadásul a Szenteste amúgy is meghitt, szűk körű dolog. Az ukrán vacsora – 12 böjtös étel. Nekem mindig gondot okozott, mit tegyek az asztalra, hogy finom is legyen. Megmondom őszintén, a “ragadozó” gyerekeimmel nem igazán ment.

Kutyá (nem kutya!) és uzvár

Az ukrán ünnepi vacsorának két elengedhetetlen összetevője a kutyá (nem kutya!) és uzvár. A kutyá nem más mint mákkal, mézzel, dióval, manapság mazsolával gazdagított, leginkább búza-, árpa-, sőt rizskása. Hogy miért? Mert a gabona az újjászületés, az örök élet szimbóluma, a méz a jólétet, míg a mák a csillagokkal-bolygókkal teli világegyetemet jelképezi, ráadásul minden rossztól védi a hazát. Az uzvár az aszalt-szárított gyümölcsökből főzött kompót leve. Általában alma, kemencében szárított vagy füstölt körte, aszalt szilva van benne, és ha jó sok a gyümölcs, cukor nélkül is édes, zamata erős és különleges. Ezzel a két szakrális étel-itallal a felmenők szellemeit is illik megkínálni: egy-egy tálkában az ikon elé vagy az ablakpárkányra tesszük.

Ukrán karácsonyfa kalászból

A nagymama a kutyá-val teli cserepes edényt az asztalra terített szénába tette – hiszen Jézus is a szénán született. Nálam nincs széna, viszont most először csináltam hagyományos karácsonyi díszt – az ukránok (vagy a szlávok általában?) diduh nevű “karácsonyfáját”. A diduh elődje a legjobb kalászokból font kéve, így most is alapvetően a búza-, rozs-, zabkalászból csináljak, lengubóval, homoki szalmagyopárral, más száraz virággal díszítve. Én a legegyszerűbbet alkottam, viszont ez a néhány kalász a mi kertünkből van.

Az új év ígérete

A diduh üzenete az elmúlás és az újjászületés. A szalma a múltat, a gabonaszemek a jövőt jelképezik. Az ünnepek végén a szalmát elégetik, a szemek a földbe kerülnek és új életre kelnek. Ezzel a sztorival kívánok nektek boldog Új Évet, kívánom, hogy minden ami rossz, maradjon a múltban, a jó dolgok pedig maradjanak veletek és újabb jó dolgok is jöjjenek!

Svitlana rendszeres tudósításai, a Kijevi Levelek, közösségi oldalán.

Korábbi cikkünk tőle

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!