Várurak és csaták története – A siklósi vár

2021.12.05. | A szerző: Dedák Angéla, Belföldi utazás, Utazási tippek

Ismerkedjünk a Siklósi vár uraival!

A Siklósi vár kiállításaiból leginkább a vár korábbi tulajdonosait felvonultató terem fogott meg. Bevésődött emlékeimbe a vár utolsó urának, gróf Benyovszky Móric fiának, Benyovszky Pálnak, a látogatókhoz szóló videó üzenete. A gyerekként még a Siklósi vár falai közt élő utolsó leszármazott Amerikában élt haláláig, 2021 áprilisáig. 95 éves korában hunyt el.  Nagyon megkapó, ahogy pár hónappal a halála előtt készült videóban – hibátlan magyar beszéddel- visszaemlékszik, hogy szaladgált gyerekként a Siklósi vár hosszú folyosóin, hogyan szöktek és bújtak el testvéreivel tanítóik és a kötelező olvasások elől, vagy játszottak a nagy telek idején a fűtött szobákba.  Bár élete jelentős részét Amerikában töltötte, soha nem felejtette el szülőhazáját, melyről a kiállítás videójában is megemlékezik.

Benyovszky Lajos pozsonyi ügyvéd a Batthyány családtól vásárolta meg a várat még 1873-ban. Halála után megörökölte idősebb fia Móric, aki tulajdonképpen ükunokája a híres utazónak és Madagaszkár királyának Benyovszky Móricnak.

A Siklósi Vár utolsó ura, gróf Benyovszky Móric 1929-ben műemlékké nyilváníttatta az épületet, majd a várúr halála után néhány évvel felesége, Batthyány Lujza a Honvéd Kincstárnak adta el.

A magyar történelemből ismert családok, nemzeti nagyságok nevei és a várhoz kapcsolódó történeteik megmutatják milyen fontos szerepet töltött be Magyarország életében a Siklósi vár.

Nem csak a Siklósi vár csatáiról számolnak be a hadtörténeti kiállítások

A várurak megismerése mellett hadtörténeti és több teremnyi fegyverkiállítás áttekintésével is gazdagíthatjuk tudásunkat.

4 teremből áll a vár Középkori fegyver -és hadtörténeti kiállítása. Kezdve a XIV. századtól, egészen a XVII század végéig mutatja be- pontos használati útmutatóval- milyen fegyverekkel, páncélzattal, ruházattal rendelkeztek a középkori csaták résztvevői. Mint a magyar, mint pedig a török katonák teljes harci díszeinek mását láthatjuk, de egy selfie erejéig akár be is öltözhetünk ilyen ruházatba.

A hadtörténeti kiállítások sorát, a Siklósi vár egyik állandó kiállításaként, az I. és II. világháborút demonstráló teremben folytathatjuk. Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával összeállított kiállításon sok tárgyat találunk Dr. Mehring István magángyűjteményéből.

Még itt találsz leírást a többi kiállításról

Amennyiben még részletesebb információkra vágyunk a várban található kiállítások megtekintésekor, akár 2 órás tárlatvezetésre is lehetőség van, melyet már 2 fő esetében is rendelhetünk.

Információ

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!