Kezdjük a bakanccsal!

2021.09.03. | A szerző: Dedák Angéla, Túrázás, Utazási tippek

Természetjárás

Kiszakadni a városi környezetből , a természettel eggyé válni, pihenni és élvezni a gyönyörű helyeket. A gyalogtúra az egyik legszebb és legegészségesebb dolog, amit megtehetsz, hogy lelked és tested egyensúlyba kerüljön.  

Praktikus tippek a bakancshoz

A kezdők túrázóknak összegyűjtöttem néhány praktikus tippet, hogy gyalogtúráink ne fájdalmas, hólyagos rémálommá váljanak. 

Első és legfontosabb a jó túracipő. Kiválasztásához ismerned kell a terveidet. Hol, milyen körülmények között fogsz túrázni? Az erdei gyalogtúra vagy inkább a magashegyi barangolás jön be neked? Milyen hosszúra tervezed? Kezdetben egynapos, rövid túrákban gondolkodsz, kisebb emelkedőkkel, vagy rögtön a többnapos, nehéz hátizsákos, meredek túrákat vállalod be? Azt is gondold át, hogy milyen időjárási viszonyok között fogsz túrázni? Télen, nagy hidegben, fagyban, hóban, mert imádod a fehér táj szépségét vagy inkább a tavaszi napsütés az, ami kicsalogat a természetbe és elmerülsz a virágos dombok látványában?

Túracipő-kategóriák

Ha megvannak a válaszaid, jöhetnek a túracipő kínálatok, melyeket kategorizáltam neked. 

A: A könnyű kiránduló cipő, hosszabb sétákhoz, kisebb emelkedőkkel, mely aszfaltozott felületre is kiváló, azaz városi túrákhoz is ezt ajánlom, mivel puha (alkalmanként textilből vagy textilbőrből készül), rugalmas a talpa és kevésbé kopik a betonon. 

B: A klasszikus típusú túracipő, ezt választja a legtöbb túrázó. Rugalmasak, mint az A kategóriájú cipők, de nehezebbek (mert általában bőrből készülnek) és szilárdabbak, (keményebb a talp kialakítása) mely által a hegyi túrákon nagyobb támogatást nyújtanak lábunknak. A B kategóriában lévő cipők közül válassz olyat, amely légáteresztő és/vagy vízálló. Ez utóbbinál egy utadba kerülő hegyi patak sem ellenfél. 

C: Az ebbe a kategóriába tartozó hegyi vagy túra bakancsok első sorban bokánk számára nyújtanak nagyobb biztonságot. Ezekben bátran nekivághatsz nehezebb túraterepeknek. A merevebb bőr és az extra varratok masszívan tartják a bokát, a merev, vájatos talp pedig nagyobb tapadást biztosít  minden terepen.

D: A hegymászó bakancs kifejezetten magashegyi túrákhoz és sziklamászáshoz tervezett merev talpú bakancs. A szilárd talpnak köszönhetően megfelelően rögzít. Ezeknél a bakancsoknál már nem a kényelem, hanem csakis a biztonság számít.  Minél durvább terepre akarod használni, annál mélyebb vájatú és érdesebb kialakítású a talpat válassz. Azonban tudd, ez nagyon gyorsan elkopik egy közönséges útfelületen!

A végére még két jó tanács

Fél vagy egy számmal nagyobb cipőt vegyél!

Túrázás alatt a megdagadt lábad miatt kényelmetlennek és szűknek érezheted a cipőt és gondolj arra, hogy még túrazoknit is veszel fel. Sőt, ha talpbetétet használsz arról se feledkezz meg!

Ne indulj rögtön egy hosszú túrára az új túracipődben. Szoktasd a lábadat és a bokádat a cipőhöz, hadd formálódjanak eggyé, így fogod a túranap végére lábadat ugyanolyan könnyűnek érezni, mint a nap elején és készen állni a következő kihívásra.

Olvasd el a túrazokni-tippeket is!

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!