Szex érettebb korban

Már többször megegyeztünk abban, hogy a szerelem kortalan. A jó hír az, hogy ugyanez a szexről is elmondható. Élvezetes szex 60 fölött? Naná! Sok érett pár jobb szerelmi életet él, mint fiatalkori napjaikban. Ennek sok oka van. Összeszokottak, mélyebb az intimitás a partnerek között. Kevesebb a zavaró tényező, nincs terhességgel kapcsolatos aggodalom, és több idő jut a dolgokra. Ráadásul sokkal több a tudás, a tapasztalat és a türelem mint a fiataloknál.

Hormonális változások hatása

Középkorú, majd idősödő pároknál új problémák merülhetnek fel, amelyek könnyen negatív irányban befolyásolhatják a szerelmi életet. A szexualitásért felelős hormonok szintje csökken. A nőknél az ösztrogén alacsonyabb szintje hüvelyszárazságot okozhat. A férfiaknál a tesztoszteron hanyatlása csökkentheti a vágyat. A legnagyobb ellenség azonban a tudat vagy akár a tudatalatti, amely szégyenletesnek ítélheti és elfojthatja a vágyat.

Betegségek

Az időskori – 2-es tipusú – cukorbetegség merevedési zavart okozhat. A nem megfelelő vércukorszint hosszú távon károsíthatja az idegeket és a nemi szerveket ellátó véredényeket. A cukorbeteg nők esetén a fertőzésveszély is nagyobb lehet. Egyes szívbetegségek beszűkítik és rugalmatlanná teszik az artériákat, így a vér nehezebben áramlik. A betegségek megléte esetén nehezebb lehet izgalomba jönni vagy orgazmusokat átélni. Ezek a panaszok azonban kezelhetők és ez zöld jelzést adhat az együttléteknek is. Nem kell mondani, hogy az elhízás, az ízületi gyulladás, a krónikus fájdalmak, a hólyagproblémák, illetve egyes gyógyszerek hatása szintén vezethet a szexuális érdeklődés csökkenéséhez. Ha műtéten vagyunk túl, egyébként gyógyultan is megeshet, hogy a testszégyen negatívan befolyásolja az önbecsülésünket és gátlásokhoz vezet. Az orvosi praxisban azonban nem igazán térnek ki erre, pedig a biztatás igencsak jól jönne a szakembertől is.

Szex terén csak őszintén és kreatívan!

A pároknak érdemes megbeszélniük egymással, hogyan maradjanak lelkileg és testileg közel egymáshoz. Ezt segítheti a sok együtt megélt pillanat – mármint nem csak a régi, hanem a tudatosan megszerzendő új élmények is! A szex amúgy sem verseny vagy teljesítménykényszer. Ha egyébként megvan a mentális összhang, egy meghitt összebújás szex nélkül is értékes a léleknek, így a testnek is.

Nézzük tehát a dolgok jó oldalát! Az érettebb kor akár felszabadító is lehet. A tapasztalat és kreatív szellem új módokat hozhat, hogy akár a korábbiaknál is jobban élvezhessük a szexet. Egy új pozíció vagy akár furfangos kis kellékek más fajta élményekhez juttathatnak minket.  Ha problémák vannak az izgalmi állapotba kerüléssel, egy vibrátor például segíthet a véráramlás serkentésében. Legfontosabb azonban a megértés és a kölcsönös kényeztetés – tabuk nélkül!

Miért is érdemes?

A szex előnyei sokrétűek. Erősíti az immunrendszert, kalóriát éget, csökkenti a vérnyomást, segít lazítani, enyhíti a fájdalmat, élesíti az elmét, és csökkentheti a szívroham és a prosztatarák kockázatát. Közel kerülhetsz és közel maradhatsz a partneredhez, és akár hosszabb, de mindenképpen boldogabb életet biztosít!

A cikk e forrás átdolgozásával készült. 

Életmód, egészség rovatunk tartalmai elérhetők

 Címlapfotó: pexels-gustavo-fring-4148984

 

 

 

 

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Anasztázia és Tas

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!