Újévi utazás

2021.12.01. | A szerző: Pap Mária, Szerkesztők

Az utazás emléke

Életünkből leginkább három dologra emlékszünk. Az első: a családi sorsfordulók – születés, halál, esküvő, válás. A második: a nagy szerelmek – ezeknek külön polca van az emlékezetben. A harmadik pedig szerintem: az utazás.

Az utazás szeretete

Az utazás szeretete gyerekkoromban kezdődött. Apukámnak 1973-ban kiutalták az ezerkettes Zsigulit. Nem Lada! Zsiguli – cirill betűkkel ráírva a hátuljára, ezt még el se tudtuk olvasni akkor, hiszen oroszul csak ötödiktől tanultunk. Értünk jött a napközibe, és a bátyámmal boldogan feszítettünk a hátsó ülésen hazáig. Fejünket előre dugtuk, hisz a biztonsági övet hírből sem ismertük még akkor, így csak egymással kellett megküzdenünk a középső helyért.

Családi túrák

Ettől kezdve minden nyáron volt legalább egy nagyobb családi túránk. Először belföld: Balaton, Északi-középhegység, Mecsek, Sopron. Később a baráti szocialista országok: Csehszlovákia, Jugoszlávia, Bulgária, Románia. A sátorozás kemény műfaj, mert az egész napos városnézés vagy kirándulás után még kempinget kellett keresni, sátrat felverni, vacsorát elkészíteni a miniatűr gázpalackon. Esetleg bográcsban, szabadtűzön. Közel volt az éhhalálJ

Utazás felnőtt fejjel

Felnőttként csillagzatom úgy hozta, hogy munkából adódóan vagy magán érdeklődésből, de igen sok érdekes helyre eljutottam. A külkereskedelem vad kísérleti fázisa a kilencvenes években a volt szovjet sztyeppékre vitt (Ukrajna, Krím-félsziget, Moldávia). A kétezres években, amikor a turizmusba igazoltam, szuperérdekes helyekre is eljutottam. Imádtam Berlint, Montreált, Szingapúrt és Abu Dhabit. Megállapítottam, hogy drága ma a nosztalgia Moszkvában és Szentpéterváron, így újra tudtam értékelni diákkori élményeimet, a középiskolai orosz nyelvi tábort az akkori Leningrádon. Meg is kerestem a kollégiumot, ahol 1983-ban laktunk és ahonnan csoportosan vezényeltek minket az Ermitázsba, az Izsák székesegyházba, Petrodvorecba és más gyönyörű helyekre. Megmutatták a fehér éjszakákat és az éjjel kettőkor felnyitott hidakat, de napközben bizony szigorú oroszórák voltak.

Utazás a pandémia után

Az elmúlt két év nem az utazásokról szólt, hiszen a pandémia keresztülhúzta majdnem az összes tervünket és számításunkat. Nagyon valószínű, hogy az utazások világa egyébként is átalakul. Nem csak a járvány miatt, de környezettudatosság okán is előtérbe kerül a közeli célpont, a környezetünk felfedezése. Virtuálisan ugyan bárhová eljuthatunk, de ez azért nem ugyanaz. Még. Mert lehet, hogy eljön a pillanat, hogy az ízek, illatok és civilizációk kompletten házhoz jönnek a képernyőn vagy más szerkezeten keresztül. Nem biztos, hogy erre vágyom.

A legjobbkor.hu folytatja

Mire lehet számítani 2022-ben az utazás vonatkozásában? Fogalmunk sincs. Van még jó pár célpont a bakancslistán. A legjobbkor.hu internetes magazin életútja azonban bizonyosan folytatódni fog, mert az alapító-szerkesztők, Dedák Angéla és Pap Mária, valamint önkéntes szerzőkkel kiegészülő csapatunk tovább dolgozik a tartalmakon. Tesszük mindezt főállású munkánk mellett, így minden támogatást szívesen fogadunk: azaz szeretettel várjuk Tőletek is, kedves Olvasók, a saját gyártású érdekes és igényes cikkeket, fotókat, hogy közölhessük azokat az 50 feletti korosztálynak szóló magazin hasábjain. A szerkesztés jogát fenntartva.

Kedveljétek korábbi cikkeinket is! 

Szilveszterezni végre eljutottunk, így most a Vajdaságból kívánunk Nektek is egészséges és boldog újévet 2022-re!

Angéla és Mária

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!