Szárnyaló élmények a szolnoki RepTárban

2021.11.12. | A szerző: Marsi Gabriella, Kultúra és kreativitás, Programok

 

Tematikus program unokákkal (vagy nélkülük)

Szolnok egy olyan kinccsel rendelkezik, amelyet kevés európai, vagy más kontinens városa mondhat magáénak. A RepTár nem egy múzeum, hanem családi élményeket nyújtó tematikus park.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum az 1847-ben épült ó-szolnoki vasútállomás helyén található. A mintegy 60000 négyzetméteren a magyar katonai repüléstörténet relikviáit tekinthetik meg a látogatók az 1900-as évek elejétől a közelmúltig. Vadászrepülőket, harci- és csapatszállító-helikoptereket, csillagmotorokat, hajtóműveket, „mesélő” roncsokat, karcsú vitorlázó repülőgépeket fedezhetnek fel az érdeklődők.  A jelenleg 55 repülőeszközt kiállító repülőgéppark gyűjteménye folyamatosan bővül. A 4500 négyzetméteres, klimatizált Hangárban multimédiás elemek teszik még élményszerűbbé a kiállítást.

A múzeum – a magyar és egyetemes katonai repüléstörténet múltjából kiragadva egy-egy időszakot – tematikus tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai programkínálattal is várja az érdeklődőket. Az óvodástól a nyugdíjas korosztályig mindenki részese lehet a tartalmas és változatos programoknak. Az egyéni látogatók részére minden nap 15 órától, hétvégén 11.30 és 15 órától 30 perces díjmentes tárlatvezetések indulnak.

Időutazás a RepTárban

A parkolóból a múzeumba érkezők első állomása az Indóház, mely a RepTár látogatóközpontjaként szolgál. Az Indóház, Szolnok műemléki védelem alatt álló épülete egyben Magyarország legrégebbi vasútállomása. A klasszicista stílusú épületet eredeti pompájában, ugyanakkor a katonai repülés tematikájával és modern, innovatív technikai eszközökkel kiegészülve vehetik birtokba a látogatók.

Aki belép a múzeumba egy időutazáson vesz részt, majd a RepTár élményelemei segítségével kitárul a modern világ, ahol a szabadtéri és beltéri kiállítóterek ikonikus tárgyai és élményelemek nagy száma várja a vendégeket.

4D mozi

A 18 férőhelyes mozi 4D technológiával (VR szemüveggel) felszerelt, amelynél a térhatású filmet mozgó székek egészítik ki. A székek ez esetben stilizált katapultülések, amelynél a becsatoló hevederek hasonló funkciót látnak el, mint egy valódi repülőgépnél. A 4D mozi műsora 2-3 10-15 perces rövidfilm, amelyet felváltva játszanak, különböző típusú és feladatrendszerű repülőeszközök (földi harcot támogató helikopter, elfogó vadászrepülő, földi célokat támadó csatarepülő) bevetését vetítve.

Katonai akadálypálya, csúszópálya

Az akadálypálya vizuálisan egy stilizált csatateret jelenít meg terepszínű álcabevonatokkal, hálókkal, csatateret idéző eszközökkel, kiegészítőkkel. A vállalkozó kedvű, kihívásokat kedvelő felnőttek és az igazán bátor gyerekek az erőt, állóképességet és logikai készséget próbára tevő, bevetési helyzetet imitáló akadálypályán próbálhatják ki magukat. A rámpás rakodóépületben található pálya leküzdését többek között kúszófolyosó, függőhidat imitáló mozgó padozat, mászó-létra, sötét labirintus nehezíti. Az akadálypálya „csúcspontja” a drótkötélpálya, amelynek elrugaszkodási pontja egy An–2-es repülőgépen található. Az akadálypályához védőfelszerelés a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt biztosított.

3D karika

A múzeum interaktív élményparkja egy új elemmel bővült 2020-ban, ami a 3D karika. Ezt az eszközt az űrhajósok kiképzésénél használták, ami mára egy különleges játékszerré szelídült. A karikával 3 dimenziós mozgást lehet végezni, mely egyedülálló élményt, a súlytalansághoz hasonló, lebegő érzést nyújt.

MiG-29 szimulátorpark

A bemutatótér centrumában van elhelyezve az hat állomásos MiG-29-es szimulátorpark, melyben kabinutánzatok köré épített LCD képernyőkön szerezhetnek valósághű repülési élményt a látogatók.

Pilótapont

A Hangárban két repülőgépbe is beszállási lehetőség van és akár fotót is készíthetnek az érdeklődők. A MiG-21 és JAK-52 gyakorlógépek pilótafülkéiben kiderül, mit is látott egy repülni tanuló és oktató.

Tematikus játszótér

A gyerekek minden korosztályának fantasztikus időtöltés az udvaron található tematikus játszótér, amelynek minden eleme repülős tematikát kapott.

Fotófal

A Hangár földszintjén egyéni, illetve több személyes fotófal is kipróbálható, vicces fotók készíthetők.

Érintőképernyős asztalok (touch)

A múzeum fedett területén több touch asztal is kihelyezésre került, ahol a teljes magyar repüléstörténelem tanulmányozható.

VR szemüvegek

A RepTár egyes részein kihelyezett VR szemüvegek segítségével betekintést nyerhet a látogató egyes repülőgépek pilótafülkéibe.

Hangár pihenő

A földszinten egy 10-15 férőhelyes pihenő, várakozó részleg került kialakításra, repülőtéri várakozó dizájnnal, ahol egy filmvetítő berendezésen repüléstörténeti dokumentum- és játékfilmeket tekinthetnek meg a látogatók.

Videófal

A kb. 20 méter hosszúságú videófal mozgóképekkel teszi még látványosabbá a repülőgépek bemutatását.

Aktuális! „Teve” érkezett a RepTárba

A RepTárban kiállításra került Li-2T-t, 1952-57 között a Magyar Néphadsereg alkalmazta, majd 1957-ben a MALÉV gépparkjába került, HA-LIS lajstromjelzéssel. 1964-es selejtezését követően a pécsi vidámparkban állították ki, ahonnan a Szolnoki Repülőmúzeumba került 2006-ban. Ekkor visszakapta eredeti katonai zöld festését és a 301-es oldalszámát. A gép 2022 tavaszán felújításra kerül, de már most érdemes megnézni, mert a teljes korlenyomat addig is megtekinthető.

  1. december 29-én, immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Star Wars tematikus nap a rajongók nagy örömére. A múzeum fantasztikus kiállítással, LEGO figurákkal és játszóházzal, óriás Darth Vader-rel, életnagyságú R2D2-val, valamint két lábon sétaló szereplőkkel várja az érdeklődőket, egyszóval minden adott, ami kellhet egy remek naphoz. A jelmezben érkező látogatóknak meglepetésekkel kedveskednek.

További információk a weblapon és a közösségi médiában. 

 

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!