Szülők elvesztése, a gyermekkor vége

2024.03.27. | A szerző: Pap Mária, Család, Életmód És Egészség

Múlnak a gyermekévek…

A szülők mindenki életében az alapvető biztonság és szeretet forrásai. Elsődleges szerepük révén olyan élményeket és érzéseket hoznak létre, amelyek meghatározzák az egyén személyiségét és kapcsolatait. Nehezünkre esik végignézni, ahogy a kor napról napra egyre jobban tönkreteszi őket. Majd végül a szülők elvesztése hatalmas változást jelent az életben, mind mentálisan, mind érzelmileg. Összeszedtünk néhány jelenséget, ami a lélekben végbemegy.

Megérted, milyen fontos a család

A szülők elvesztése után döbbensz csak rá, hogy nem lesz többé részed ilyen feltétel nélküli szeretetben, mint amilyet tőlük kaptál. Rájössz, hogy minden tiltás és szidás a javadat szolgálta, és senki más nem fog olyan mértékben törődni veled, mint ahogyan ők tették.

Kénytelen vagy végérvényesen felnőni

A szülők elvesztése után senki nem nevez már gyermekének téged. Hiányozni fog az a gondoskodás, amit csak a szülők tudnak nyújtani. A jó hír, ha magad is szülővé váltál, van kinek tovább adni a benned rejlő törődést.

Szomorú vagy, hogy a szüleid nem láthatják az unokákat, dédunokákat

Nekik a jövőben már nem lesznek közös emlékeik. Szerencsés vagy, ha eddig jelen lehettek a fiatalabb nemzedék életében és bármilyen tapasztalatot átadhattak nekik. Mert az unokák meséiben, emlékeiben így talán ők is tovább élhetnek.

Kevésbé tudsz figyelni másokra

A szülők elvesztésének fájdalma – jó esetben csak átmenetileg – megnehezíti mások problémáinak meghallgatását, mert a te fájdalmad erősebb, s amellett eltörpülni látszik mindenki más bánata.

A hiányérzet sosem múlik el

Habár az idő enyhítheti a fájdalmat, de sosem felejted el az együtt töltött időt és az elvesztés pillanatát. Viszont az emlékük ott él benned, akkor is hallod a hangjukat, amikor már nincsenek veled.

Szülők nélkül az ünnep különösen nehéz

Különösen az ünnepek lehetnek nehezek, amikor rájössz, hogy többé nem lesznek jelen a családi összejöveteleken, és semmi sem lesz ugyanaz. Az ünnepek és a jeles napok újra és újra felidézik a veszteségedet. Bármilyen fontos esemény történik, mindig hiányozni fog a szüleid tartása, jelenléte és hagyományai. Ha „jó nevelést” kaptál, észrevétlenül viszed ezeket tovább, mintegy a helyükre lépve.

Megváltozik a szülő-gyerek perspektívád

A szülők elvesztése után ráébredsz, hogy ők is hétköznapi emberek voltak, akiknek megvoltak a maguk problémái és gyengeségei. Jó esetben megbocsátasz nekik és magadnak is, ha olykor-olykor rosszul reagáltál.

Már tárcsázol, mikor rájössz…

Az öröm és bánat megosztásának vágya erősebb lesz, mint valaha, de már senki nem fog ugyanúgy együtt örülni veled vagy vigasztalni téged. Hacsak magadban fel nem tudod idézni, mit tennének, mit mondanának az adott szituációban, és önmagadat vigasztalod meg.

Túl későn érted meg, a szülők mennyire fontosak voltak

A szülők elvesztése után késő lesz bármit is elmondani nekik vagy megosztani velük az életedet. Arra vágysz majd, hogy beszélhess velük, hogy bocsánatot kérj, hogy csak még egyszer átölelhesd őket. Ezért ne hagyd, hogy a fontos pillanatok tovaszálljanak anélkül, hogy kimondtad volna a szüleidnek, mennyire szereted és értékeled őket. Soha nem tudhatod, mi vár rád  holnap.

A cikk továbbgondolás innen.

Családos cikkek még. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!