Bolyongás a Wat-ok, azaz a buddhista templomok világában

2021.12.07. | A szerző: Dedák Angéla, külföldi úticél, Uncategorized, Utazási tippek

 

Buddhista templomok

Bangkok- elhagyjuk a Királyi Palota fehér kerítését és máris egy újabb, szemünk szerint is káprázatos látványossághoz jutunk. A Wat Pho templom Thaiföld 6 legnagyobb és legtündökölőbb buddhista templomok egyike.

Ebben a templomegyüttesben több, mint ezer Buddha kép és szobor öleli körül a legnagyobbat: a Fekvő Buddhát. A templomot első Rama király kezdte építeni az 1700-as éveiben, mely egy régebbi, Ayutthaya-kori (Thaiföld korábbi fővárosa) templom (Wat Photharam) helyére épült. Innen kapta nevét is. Majd III. Rama király volt, aki 1832-ben a Fekvő Buddhát és későbbi csarnokát is megalkotta. Uralkodása során 16 év alatt érte el a templomegyüttes a mai formáját.

A Fekvő Buddha szobra kitölti a templom terét

A csarnokba lépve a 46 méter hosszú, jobb kezével a fejét alátámasztó, az építmény tetőjéig érő, pihenő Buddha szobor mindenkit elkápráztat. Olyan kicsinek érzed magad mellette, olyan törékenynek. És ő csak fekszik ott és néz le rád óriási nyugalommal.

Mily kicsi az ember egy hatalmas Buddha lábánál

Csak ámulni lehet hatalmasságán, 15 méter magas, aranyba öltöztetett alakján. A Fekvő Buddha a reinkarnációjának lezárását, utolsó állomását, a Nirvána elérését jelképezi.

Ha végig sétálunk e hatalmas szobor mellett, érezzük nagyságának varázsát, sőt a szobor végére is jut a káprázatból: talpa és lábfeje fekete márvány, melynek méretei: 3 méter magas és 5 méter hosszú.  108 darab gyöngyházberakásos jelet találunk a szobor talpán, melyek részletesen bemutatják Buddha kedvező külső, belső tulajdonságait az úgynevezett Lakshanast.

A buddhista templomok, ahol megveheted álmaidat…

A szobor mögötti oldalon kisebb folyosó vezet ki a templomból, ahol 108 darab bronz edényt helyeztek el. Ide kívánságaid beteljesülésére adományokat- aprópénzt – dobhatsz. Ha nem találsz a zsebedben kellő mennyiségű aprót, már előre összekészített, 20 bath (thai pénz) érmékkel teli zsákocskát lehet vásárolni, hogy elrebeghesd álmaid, azok biztos beteljesüléséhez.

Ha belegondolok szükség is van a bevételekre, hisz az évi többszázezer látogató könnyen leamortizálja a csodás templomot. A templomi belépő, mely 200 bath körül van és az egyéb adományok segítik hozzá a szerzeteseket a csarnok és a templom teljes, 20 hektáros területének karbantartásához.

Mivel február egyik legmelegebb napján látogattam meg a templomot, a 40 fokos hőségben a belépőhöz ásványvíz is járt, korlátlan mennyiségben!

Térjünk vissza a csodálatos templomegyüttes részeihez

A Fekvő Buddha csarnoka mellett találjuk egy kis kert közepén a Bodhi fát, mely az indiai Bodhgaya-ból származó Bodhi fát jelképezi. Ez alatt világosodott meg Buddha. A remete életében itt emlékezett vissza előző életeire és ébredt rá a halál és az újjászületés lényegére. A nagy hőségben, én is szívesen leheveredtem volna árnyékába.

Masszázsiskola a templom mellett

A Wat Pho épületegyüttese egyben a szerzetesek lakhelye, sőt masszázsiskola is működik itt. A thai emberek a masszázst a gyógyítás egy formájának tekintik. Wat Pho templomát a thai masszázs bölcsőjeként is emlegetik. A mai napig nyitottak kapui mindenki előtt, aki, a 12. században már alkalmazott, izom és idegrendszerre nyomást gyakorló thai masszázs technikájának ezernyi variációját szeretné megtanulni.

Bár a Wat Pho templomegyüttes nem zarándokhely – UNESCO világörökségi helyszín – évente többször is szerveznek nemzetközi buddhista találkozókat, buddhista ünnepeken közös imádságokat. Ezeken az ünnepeken a buddhista papok öltözete, háttérben a templom épületeinek és szobrainak káprázatos színeivel felejthetetlen élményt biztosít minden templom látogatónak.

Bangkokról többet

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!