Nagyszülőnek lenni a legjobb kötődés

2021.05.19. | A szerző: Pap Mária, Család, Életmód És Egészség

Van az a mondás, hogy a nagyanya egy olyan anya, aki kapott egy második esélyt…

 

Hihetetlenül fontos az unokák és nagyszülők közötti kötelék. Nagyszülőként eljátszhatod a szülő, a bébiszitter, a barát és a tanár szerepét egyben. Elmesélheted a család történetét, értékes életleckéket adva így az unokáknak. 

 

Az unokákkal közös és tartós emlékek szerezhetők, ez járul hozzá az erős és örök kötelék kialakításához. Az emlékszerzés módszerei:

 

Add oda nekik a teljes figyelmedet! 

Mindegy, hogy mit teszel, meg kell győződnöd arról, hogy a figyelmed csak az övé, ha együtt vagytok. A meghallgatás és megbecsülés érzése a gyermek számára ugyanolyan fontos, mintha felnőtt lenne. Nem utolsó sorban, ezzel az elfoglalt szülők válláról is komoly terhet veszel le, amiért hálásak lesznek.  

 

Szerettesd meg velük a tanulást – távol a képernyőtől!

Ha együtt végeztek szórakoztató de egyben oktató jellegű tevékenységeket, az kétségtelenül minőségi idő! A világ több mint az internet. Lehet együtt olvasni, új játékot kipróbálni, ami ösztönzi a problémamegoldó képességeket, például nyomozást! 

 

Egyszer tanúja voltam, mikor a kisfiam, az unokatestvérei és az édesanyám „gyilkosost” játszottak. A „gyilkos” kacsintással ölt, feladat volt kitalálni, hogy ki követte el a rémséges tettet. A gyanú a mamára terelődött, de az én fiam határozottan közölte, hogy „nem azért táplált belénk annyi melegszendvicset, hogy utána megöljön”. 

 

Mutass nekik valami újat! 

A legegyszerűbb dolgokra kell gondolni: kertészkedés, sütés-főzés, együtt átélt kulturális élmény vagy sport. Ezek hihetetlenül erős köteléket hozhatnak létre. Akár visszatérő hagyománnyá tehető, hogy minden évben meg kell tenni – együtt – ezt és ezt, ez a közös várakozás legyen szent és sérthetetlen. 

 

Lepd meg őket!

Hogy emlékezetes nagyszülő lehess, újdonságokkal kell meglepned az unokákat. Nem kell, hogy ez minden alkalommal egy drága játék legyen: elég egy érdekes doboz-a-dobozban ajándék, amit kibontani maga lesz az élvezet. Az édesség is jól jön néha, de csak mértékkel. A gyerekek imádni fogják akkor is, ha egy régebbi játék vagy könyv kerül elő, a meglepetési és szórakozási faktor ugyanakkora lesz, és mindez a Te otthonodhoz és személyedhez kötődik majd. 

 

Forrás: https://seniorslifestylemag.com/lifestyle/being-an-unforgettable-grandparent-unique-bonding-experiences/

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!