Kriptovaluta az új arany? (2) – Fizetési eszköz, befektetés

2021.12.25. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Befektetés

Előző cikkünkben a mögöttes blokklánc-technológiát elemeztük, most nézzük a kriptovalutát mint fizetési eszközt és a kriptodevizát mint befektetési instrumentumot.

Bányászható kriptovaluta

Rengeteg a megválaszolatlan probléma abban a tekintetben, hogy fizető- és befektetési eszközként hogyan tekintsünk a kriptovalutákra. Mivel államokhoz nem kötődik, az érték mércéje a közösségi elfogadás. A kriptovalutát eredetileg „bányásszák”, azaz rengeteg számítógép állandóan dolgozik, hogy megfejtse a kódot. Ez a fáradságos munka az aranyásásra hasonlít. (Közben olyan mértékben fogyasztják az energiát, terhelik a klímát, hogy előbb-utóbb korlátozások bevezetése várható. A szerk.)

Kereskedés a piacon

Másfelől viszont a kriptovalutáknak piaca van, állandóan változó árfolyamon adják-veszik őket a befektetők. Mivel a kibányászható mennyiség véges, így  másodlagos, azaz piaci árfolyamnak hosszú távon emelkednie kellene, de a hullámzások is erőteljesen benne vannak a pakliban. Az emelkedő trend nem feltétlenül lesz igaz az összes kriptovalutára, némelyek bizonyára elvéreznek idő közben, mert beomlik a mögöttes technológia, vagy a közösség mégis megvonja a bizalmat. (Utóbbi történt a social media szolgáltatókkal, egyesek – ld. Facebook – érdemleges befektetői célponttá váltak, más lufik hamar kipukkadtak – ld. Sitetalk.

A kriptovaluta  mint befektetési eszköz

A kriptovaluta (kriptodeviza) mint új befektetési eszköz mindenképp figyelemreméltó. Aki az elején vagy jó időben szállt be a bitcoinba, mára akár gazdag embernek mondhatja magát. Első sorban az árfolyam emelkedése miatt, mert a befektető a profitját jellemzően úgy tudja realizálni, ha visszaváltja  tényleges, államilag jegyzett devizára, hisz a fizetési forgalomban egyelőre  még csak korlátozottan – bár növekvő mértékben – használható a kriptopénz (már amelyik).

A portfolio.hu szerint elképesztőt futott a bitcoin 2021-ben,  de egyes piaci elemzők súlyos lejtmenetet jósolnak neki a következő évre. Egyre többen hangoztatják, hogy a kriptoeszköz nem rendelkezik fundamentális értékkel, és a volalitilása miatt közvetítő – azaz fizetési – eszközként sem használható. Ezzel ugyan nem ért mindenki egyet, de az biztos, hogy a bitcoin mellett még több befektetői figyelmet kapnak majd az ethereumhoz hasonló kriptopénzek, amelyek mögött komplett ökoszisztémák alakultak ki. Nem csak a bitcoin, hanem az egész kriptopiac pozícióját is tovább gyengítheti az egyre intenzívebb szabályozói fellépés, amelyből jövőre még többet láthatunk majd.

A bitcoin árfolyama közel 70 százalékot emelkedett 2021-ben. A kriptopiac értéke így elérte a 2000 milliárd dollárt. (Összehasonlításképpen a magyar államháztartás kiadási főösszege 2021-ben 25.052.196,8 millió forint, azaz kb. 77.083 millió amerikai dollár – forrás: 2020.évi XC.törvény Magyarország 2021.évi központi költségvetéséről.

A helyzet komolyodását mutatja, hogy 2021.áprilisában tőzsdére lépett az első kriptokereskedelmi cég, a Coinbase. Elindult az első bitcoin ETF (ETF = exchange-traded fund, tőzsdén forgalomba kerülő alap), amely már a határidős kontraktusokkal történő kereskedést is lehetővé teszi kriptodevizában.

Az államok, a fizetőeszközök korábbi egyeduralkodói, szabályozói hatalmuknál fogva viszont egyre szigorúbb vizsgálatokat indítanak a kriptopiaci szereplőkkel szemben.  Az árfolyamok intenzív változása (volatilitás, fluktuáció) megnehezíti, hogy fizetőeszköz váljon a kriptovalutákból. Egyes elemzők szerint mindez beárnyékolja a kriptopénz jövőjét, és az emelkedést hamarosan meredek csökkenés váltja majd fel.

Nagy profit gyorsan csak elvétve akad

Befektetői, kisbefektetői szempontból a kriptopiacon is igaz lehet a mondás: nincs nagy profit gyorsan és főként kockázat nélkül. Ha viszont a családi költségvetésben megvan a mindennapi betevőn túli összeg, és valaki szívesen kipróbálná ezt a befektetési formát, számos kriptopénznem és egyre több szolgáltatói platform közül választhat.

Jól áttekinthető tájékoztatás a bitcoinról itt.

Cikkünk a blokklánc-technológiáról.  

 

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!