Időgazdálkodás

2021.05.18. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Képzés

A vezetői, vállalkozói tréningek egyik első kötelező leckéje az időgazdálkodás elsajátítása. Rengeteg anyag van a témában, és ha azt mind elolvasnánk, egy idő után már csak a saját időnket fecsérelnénk… A kor előrehaladtával a saját tapasztalatok többet segítenek. 

Vannak ugye az obligát mondások: 

 1. Tarts rendet! A műhelyben, az asztalon, a számítógépben, és főként a saját fejedben. 
 2. Zárd ki a zavaró tényezőket! Munkahelyen az állandóan kérdezősködő vagy csak úgy csacsogó kollégákat, home office-ban pedig a családtagokat. 
 3. Készíts táblázatot, hogy mikor mivel foglalkozol és ahhoz tartsd magad!
 4. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz és azt fejezd is be, mielőtt újabbat kezdenél!
 5. Pipáld ki, amit elintéztél…és a többi! 

Van azonban még néhány tapasztalati apróság, amivel akár a szabadidő is gazdaságosabbá tehető. 

 1. Olvasás helyett hallgatni – fárasztó cikkolvasás helyett rengeteg anyag elérhető video- és podcast-megosztókon, amit akár helyváltoztatás vagy sportolás közben is meghallgathatunk. Én ezt a módszert vettem elő a nyelvgyakorlásra: orosz leckéket hallgatok gyaloglás és kerékpározás közben. 
 2. Tudatosan redukálható a közösségi média hatalma: ha megmondom magamnak, hogy egy nap csak egyszer nézek rá a kedvenc oldalamra és pontosan 5 (öt) darab posztot gördítek, már sokat tettem magamért. Az ismerősök észre sem veszik, ha nem lájkolom őket nap mint nap. 
 3. Nem veszem fel a privát szám hívásokat, mert úgyis csak kérdőívezni vagy eladni akarnak valamit. (Ha viszont ösztönösen mégis felvettem, akkor türelmesen végighallgatom szegény call centeres munkatársat, hogy neki is legyen sikerélménye, venni viszont nem veszek semmit.)
 4. A multitasking (egyszerre több mindennel foglalkozás) ugyan üldözendő, és a hivatalos munka helye szigorúan az íróasztal, de ha este még beviszem a laptopot a TV elé, akkor a privát rezsiszámláimat úgy is el tudom rendezni a gépben, hogy közben megnézek egy filmet. 
 5. A televízión egyébként csak felvett filmeket nézek, és átugrom a reklámokat. Nagy ívben kerülöm a hírműsorokat és a politikai beszélgetéseket, legfeljebb néha egy nívósabb magazinműsor, ha épp rákattant a távirányító.
 6. A könyvolvasás kötelező, elalvás előtt kell egy kis intim kultúrszféra. Viszont ha rászeretek egy író stílusára, több kötetet is kihozok tőle a könyvtárból, egy korszakot szentelek neki, nem többet. 
 7. Másik tiltott gyümölcs: étkezés közben olvasni. Mivel viszont jelenleg a home office közvetlenül szomszédos a konyhával, az ebédlőasztalon is tartok némi szórakoztató szakirodalmat. 

„Az idő pénz” mondás mára szerintem totálisan megdőlt, mert az idő sokkal több, mint pénz. ÉRTÉK.

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!