Befektetés, cégalapítás Ausztriában

2021.09.28. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Befektetés

Ausztria mint gazdasági székhely 

Régóta sejtjük, hogy Ausztriában a fű is zöldebb… De hogy befektetési, cégalapítási célpontként, székhelyként is figyelemreméltó, ezt az ABA – Invest in Austria szeptemberi rendezvényén tudtuk meg. Az ingyenes tanácsadást akár kezdő, akár megfontolt vállalkozóként érdemes igénybe venni.

Ausztria, ahol az Ön nyeresége az egekbe nő! Ez a hitvallása az osztrák Digitális és Gazdasági Minisztérium égisze alatt működő, befektetéseket ösztönző szervezetnek, az Osztrák Üzleti Ügynökségnek (ABA = Austrian Business Agency).  Birgit Reister-Braunwieser, a cég ügyvezető asszonya áttekintette az előnyöket, amelyek a sógoréknál állnak rendelkezésre.

Híd Európába

A német nyelvű piacok és általában az Európai Unió  felé egyfajta híd szerepét is betöltő Ausztria, mint cégalapítási ország, NEM adóelőnyökkel csábít! A társasági adó Ausztriában jelenleg 25%, viszont további, a működő tőkét terhelő adókkal nem kell számolni. Ehelyett kiemelik a stabil és kiszámítható politikai, gazdasági és pénzügyi keretfeltételeket, a magas életszínvonalat, a képzett és motivált munkaerőt, az innovációt ösztönző és támogató üzleti környezetet. Ellentétben Budapesttel Bécs lakossága folyamatosan nő – megközelíti a 2 milliót – és masszív vásárlóerőt képvisel. A jólét, az ehhez társuló bizalom és nyugalom a többi tartományra is igaz.

Támogatások

A Covid-válság kapcsán az osztrák kormány jelentősen támogatja a gazdaság újraindulását, a vállalkozásokat, sőt! „A támogatásokat nem lehet nem igénybe venni” – jelezte gazdaságdiplomáciai szakértőnk, Kovács Balázs, aki jó pár éve maga is tanácsadó vállalkozást (good-deal.at) alapított a császárvárosban, és működtet sikerrel „Monarchia”-szerte…

 A különösen nagy innovációt igénylő ágazatok és technológiák – mint például az élettudományok vagy a digitális transzformáció, illetve mások  – kutatási prémiumot illetve adóhitelt kaphatnak.

Az ABA – vagyis az Osztrák Üzleti Ügynökség – az első kapcsolatfelvétel helye a külföldi befektetők számára, akik saját társaságot alapítanának, vagy csak tájékozódni szeretnének. A szervezetnél 30 munkatárs dolgozik, akik az európai, amerikai és ázsiai befektetőket személyre szabott jogi és gazdasági tanácsadással, székhely-, ingatlan-  és partnerkereséssel támogatják. Feltárják a támogatási és pénzügyi lehetőségeket, megválaszolják a munkaügyi és adózási kérdéseket. A befektetők kezét a projekt megvalósulása után sem engedik el.

 Az ABA honlapján számos információ és vezérfonal található, jogi, adózási, cégalapítási vonatkozásban, beszédes adatok és infografikák az osztrák üzleti környezet áttekintéséhez.

Foto by Pap Mária 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!