Bakancs után a túrazokni

2021.11.07. | A szerző: Dedák Angéla, Túrázás, Utazási tippek

Kukkantsunk bele a bakancsba!

Lehet, hogy azt hiszed, a túrázáshoz elég, ha csak kikapsz a szekrényből egy zoknit és már húzod is, azonban ez a hozzáállás egyenes úton vezet a vízhólyagos lábak felé. Túrázáshoz túrazokni! Nem mindegy, hogy milyen. (Foto: bakancs utan turazokni_pexels-pnw-production-7624977)

Előző cikkünkben átvettük, milyen túracipőt vagy bakancsot érdemes választanod a különböző fokozatú túrákhoz. 

Amennyire a jó túracipőt meg kell válogatni, úgy a zoknid sem lehet egy szokványos hétköznapi viselet. Bár kicsit túlzónak hangzanak tanácsaim, hidd el, csak meg szeretnélek kímélni attól a fájdalomtól, amit egy begyűrődő, izzadságtól vizes zokni tud okozni a túra során.

Tanácsok a túrazokni kiválasztásához

Első és legfontosabb tanács: A megfelelő túrazokni csökkenti a súrlódást és beszívja a nedvességet, ezzel megakadályozva a vízhólyagok keletkezését.

Második tanács: Olyan túrazoknit vegyél, melyen szinte nincs varrás. A varrások a túracipőben kidörzsölhetik a bőrt, véres sebeket, hólyagokat okozva.

Harmadik tanács: Figyelj rá, hogy a túrazokni anyaga rugalmas legyen, mindenhol illeszkedjen a lábfejedhez.

Negyedik tanács: A túrazoknid lehetőleg térdzokni legyen, hogy a vádlinál is összetartsa az izmokat, ugyanis így kevésbé fárad a láb.

Ötödik tanács: Ahogy a hétköznapi zokniknál, itt is megkülönböztetünk férfi és női zoknit. Azaz, a nemednek megfelelőt válassz! Kényelmes túrázást biztosít, ha a zoknid a bokánál vagy a sarokrészen párnázott. Hozzásegítenek ahhoz, hogy a lábad kevésbé fáradjon el és a hosszabb túrát is jól bírd.

Hatodik tanács: A választott zokni függhet a cipő fajtájától is.  Ha bokacipőt viselsz, válassz olyan zoknit, mely a bokánál párnázott, ha vastagabb bőr bakancsod van, akkor az ujjaidnál legyen a zokni vastag és puha.

Hetedik tanács: Sportboltokban keress túrazoknit! A túrazoknit ott osztályozzák, azaz ajánlanak alkalmankénti, rendszeres és intenzív túrázáshoz zoknikat.

Nyolcadik tanács: Nézd meg az anyag összetételét! A jó zokni természetes pamutszálat és/vagy gyapjúszálat tartalmaz, ugyanakkor a szintetikus szálakra is szükség van, mert azok egyrészről segítik a láb szellőzését, másrészről a zokni gyorsabb száradását.

Kilencedik tanács: Ha túrazoknit vásárolsz, vidd magaddal a túracipődet! A zokni-túrabakancs párosítás így adja meg a tökéletes összhangot, hogy a túráid valóban élvezetes  kirándulások legyenek.

Tizedik tanács: A különleges, többkomponensű összetevők miatt a túrazoknikat ajánlott kímélő, gyapjú fokozaton mosni. Öblítőt ne használj, mert az tönkreteszi a rugalmas szálakat és csökkenti a nedvességszívó hatást. Szárítása fektetve ajánlott.

Útra fel – csak a megfelelő túrazokniban és bakancsban!

Ezek után pedig útra fel, komfortos cipőben és strapabíró túraokniban győzd le a távolságokat!

Ismételd át a bakancsról szóló cikkünket is!

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!