Valóban csodaszerek a kollagén termékek?

2021.02.04. | A szerző: Dedák Angéla, Életmód És Egészség, Szépségápolás

Régóta foglalkoztat a kérdés – A kollagén por valóban a bőr öregedés elleni csodaszere?

Étrendkiegészítőkkel foglalkozó cégek kínálatában egyre többször találkozhatunk kollagén por ajánlattal vagy más, kollagén tartalmú kiegészítővel. Számos vállalat állítja, hogy készítményük csodaszer a bőr ráncosodása ellen. Ez nagyon jól hangzik, de termékeik jellemzően nem az olcsóbb kategóriába tartoznak, így felmerül a kérdés, vajon megéri, valóban csodaszerként működnek? Sőt elgondolkodtató, hogy tudományosan mennyire megalapozottak ezek a szerek?

Mielőtt elkezdjük boncolgatni a kollagénporok hatását nézzük, mi is az a kollagén.

A kollagén egy strukturális fehérje, amely feszességet kölcsönöz a testnek és a bőrnek. A szervezetünkben a leggyakrabban előforduló fehérje és számos szövetnek, így a bőrnek, az izmoknak, a csontoknak, az ínaknak, az agynak és a szívnek biztosít erőt, épséget és formát.

A kollagén (collagen) a „kólla” görög szóból származik, ami „ragasztót” és a francia-gène-t jelent, ami „valamit termel”. Más szóval, a kollagén „ragasztó-termelő” fehérje. Na ettől nézünk ki olyan összekapottan!

Testünk lebontja a kollagént, de termeli is. Hosszú távon, az idő múlásával, sajnos a lebomlás folyamata gyorsabb, mint az előállítási. Ez pedig ráncokat eredményezhet és eltűnik bőrünk feszessége. A kollagénvesztés a felelős az idősebbek vékonyabb bőréért. A kollagén szervezetünkben történő lebomlását meggyorsítja a napozás, a dohányzás, sőt bizonyos ételek fogyasztása is.

Tudjuk-e pótolni az elveszett kollagént kollagén-kiegészítőkkel?

Tudományos vizsgálatok kimutatják, hogy lehetséges a kollagén pótlása szervezetünk részére. A kísérletekben részt vevő alanyok a kollagén-kiegészítő fogyasztása után kevesebb ráncról, rugalmasabb és hidratáltabb bőrről számoltak be. Más vizsgálatok leírják, hogy a kollagén kiegészítők fogyasztásával nőtt a bőr kollagén mennyisége.

Azonban a kollagénnel kapcsolatos számos tanulmányt kollagént forgalmazó vállalatok szponzorálnak.

Végeredményben a kollagént tartalmazó porok és egyéb kiegészítők ígéretesnek tűnnek öregedésgátló termékként, de ez mellett még nagyon sok összetevője van annak, hogy megállítsuk szervezetünk kollagénmennyiségének csökkenését.

Nagyon sokféle kollagén létezik, ezekből sem mindegyiket vizsgálták még.  Azaz nem mondhatjuk el, hogy minden kollagén tartalmú ital, por, krém egyéb termék, működik.

Röviden: a kollagénporok és más kiegészítők hozzájárulhatnak a bőr feszesebbé tételéhez, de fokozottan figyeljünk arra, hogy tudományos kutatások alapján történjen a kollagént tartalmazó termék gyártása illetve, megbízható, más kiváló minőségi termékekről is ismert gyártóról, forgalmazóról van szó.

Javaslatunk: Olyan táplálékkiegészítőket gyártó cég készítményeit használjuk, melyben megbízunk, más terméküket is próbáltuk már és saját magunkon tapasztaltuk hatását.

A Herbalife Nutrition Company nemcsak az egészséges életmód váltásra sarkalló Formula termékcsaláddal van a piacon, de portfóliójukban kollagénpor is található.

A Collagen Skin Booster frissítő étrend-kiegészítő, eper és citrom ízű ital formájában. Verisol® P nevű bioaktív kollagén peptideket  tartalmaz. Kutatásokkal bizonyították, hogy 4 hét fogyasztás után csökkennek a ráncok és javul a bőr rugalmassága. Ez a termék alap vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, támogatja a bőr, a haj és a körmök egészségét.

A C-vitamin tartalma hozzájárul a kollagén normális képződéséhez, az A-vitamin, a niacin, a cink, a biotin és a jód hozzájárul a bőr természetes működéséhez míg a cink, a szelén és a biotin összetevők az egészséges haj és körmök fenntartásáért felelősek. A termék gluténmentes.

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!