Evita, a szívek királynője

2024.04.28. | A szerző: Pap Mária, Kultúra és kreativitás, Művészetek, Programok

2024-ben ismét a Margitszigeti Szabadtéri Színházban

Evita, a nő – kultikus imádat és totális elutasítás között. A megértett és eltaszított. Az imádott és az üldözött. Evita, az ember.
Egy musical az emberi sors dallamairól, amiben az élet nem egyértelmű: sokszor menekülnénk, mégis keresünk. Néha megpihennénk, de hajtunk tovább. Megmutatnánk magunkat, de játszanunk kell. Rajongásig szeretünk és kifulladásig élünk. Ez a kettősség végig kísérte Eva Perón életét, ahogyan a megtagadott gyerekből milliók által elismert és szeretett first lady vált belőle, és mindez a róla készült musicalben is kirajzolódik.

Evita rajongásig

„Visszajövök és millióké leszek!” – mondta Eva Perón (Evita), az argentin miniszterelnök felesége a halála előtt, aki a szegénységből felemelkedve olyan életet élt, amely mintaként szolgálhat mindannyiunk számára. Rendkívüli, ugyanakkor ellentmondásos alakját a zseniális szerzőpáros, Andrew Lloyd Webber és Tim Rice népszerű musicalje, valamint a Madonna főszereplésével készült film tette világszerte ismertté és népszerűvé.

1980 óta megunhatatlan

A darab 1980-as első magyarországi bemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt. A musical azóta több alkalommal látható volt már ugyanitt, 2024 nyarán pedig ismét visszatér. Örök értékeinek, az emberi sorsok megható ábrázolásának, valamint nagyhatású zenéjének köszönhetően a musicalek legnagyobb klasszikusai közé tartozik.

Narrátor Che Guevara

Andrew Lloyd Webber zeneszerző és Tim Rice szövegíró az emberi sorsot helyezi előtérbe a maga visszásságaival és erényeivel együtt. A címszereplő életét Che Guevara szemén keresztül követjük végig a felemelkedéstől egészen a tragikusan korai halálig. Ő szolgáltatja az ellenpontot a szentként tisztelt nő életének balzsamozott hibátlanságához.

Ez a kettősség végül rávilágít: Evita egy igaz ember, aki megérdemli a tiszteletet.

A magyar nyelvű előadás rendezője BAKOS-KISS GÁBOR, hossza 2 óra 30 perc, egy szünettel.

A cikk forrása a színház honlapja. A legjobbkor.hu köszöni a szakmai lehetőséget.

A Margitszigeti Szabadtéri Színház 2024-es évadáról itt írtunk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Dezső

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!