Tartsunk tökheteket Halloween után is!
Újra itt van a sütőtök ideje és tartani fog egész télen. Minden méretben, színben és formában kapható. Ránk mosolyog a piacokon, a zöldségesnél és a szupermarketben. Színe lehet sárga, narancssárga és vörösesbarna is. (foto: sutotok_pexels-james-wheeler)
A húsa kiváló finom krémlevesnek vagy egytálételnek. De a tökételekkel az egészségünkért is tehetünk egyet-mást. Prof. Hademar Bankhofer egészségszakértő elmeséli, hogy mit:
Illat a rossz hangulat ellen
A sütőtök az uborka rokona (kabak termésnek tanultuk az általánosban), és pár évszázaddal ezelőtt kizárólag Közép-Amerikában létezett. Onnan találta meg útját Észak-Amerikán keresztül Európába. Első sorban kis kertészeteknek köszönhetjük, hogy a sütőtököt nagy mennyiségben kezdték el termeszteni.
Aki rendszeresen beépíti a sütőtököt az étrendjébe, támogathatja ezáltal az emésztését. De az idegeket is erősíti! Könnyebb lefogyni, mert a tök kevés kalóriát tartalmaz. Egy svédországi tanulmány szerint már maga a sülő tök illata is elkergetheti a rossz hangulatot és kedvet csinál a szerelemhez.
Értékes alkotórészek
A jótékony hatások a sütőtök értékes alkotórészeire vezethetők vissza:
- Rostanyagok, melyek gyorsan elszállítják a szervezetből a mérgeket, zsírokat és a környezeti káros anyagokat.
- Enzimek, amelyek tehermentesítik a hasnyálmirigyet, ezért annak kevesebb lipázt kell előállítania. (A lipázok a zsíroldó enzimek.)
- A sütőtök húsa karotint és karotinoidokat tartalmaz. Ezek okozzák a sárga, narancs és vöröses színeket. Erősítik az ellenálló erőt, a látási képességet és a légutakat.
- A sütőtök antistressz-ásványt, azaz magnéziumot is szállít, ami a szívet és az érrendszert erősíti.
- A tök húsában található vas vitálissá tesz, a kálium fontos az izomzat számára.
- A sütőtök tartalmaz E vitamint is, ami fontos szerepet játszik a gyulladások leküzdésében.
- Emeli a túl alacsony és csökkenti a túl magas koleszterinértékeket.
- A teljes immunrendszert felvértezhetjük megfázások ellen.
Erre kell figyelni a sütőtök vásárlásánál
A héja legyen sértetlen. A kisebb példányok több hatóanyagot tartalmaznak. A héj a komposztba való. Az étkezési tök mellett van sok dísztök is, aminek a húsa nem ehető. Ezek csak dekorációs célokat szolgálnak. Az olajtök húsa szintén élvezhetetlen (ellenben a magjából sajtolt stájer vagy őrségi tökmagolaj annál értékesebb!)
A puhahéjú, zöldes árnyalatú tökmag egészben is fogyasztható, férfiaknak a prosztata egészségének megőrzését szolgálja. Manapság hölgyeknek is ajánlják a fogyasztását, mivel erősíti a húgyhólyagot és a medencealapi izmokat, vagyis óv az inkontinenciától. Mégpedig speciálisan a terheléses inkontinenciától, ami emelés, nevetés, köhögés hatására léphet föl. A tökmag gyors energia-utánpótlásra is alkalmas, a belőle nyert olaj napi két evőkanállal fogyasztva védi a szívet, az érrendszert és fékezi az érelmeszesedés kialakulását.
Recept: a klasszikus sütőtök-krémleves
(foto: sutotok_kremleves_pexels-valeria-boltneva)
Egy vöröshagymát meghámozunk és apró darabokra vágjuk. 20 gramm vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadunk 250 gramm reszelt sütőtököt és megpirítjuk. Felengedjük fél liter zöldség vagy húsleves alaplével. Hozzákeverünk 1 evőkanál riszlisztet, fűszersóval ízesítjük és egy evőkanál tejszínnel selymessé tesszük. A leves tetején tálaláskor jól mutat és finom néhány pirított héj nélküli tökmag és pár csepp tökmagolaj.
A cikk forrása az ausztriai 55plus magazin