Szerencsés vagyok…

2021.12.13. | A szerző: Dedák Angéla, Ahol élünk, Utazási tippek

Munkába menet, a reggeli Budapest látványa juttat el ehhez a gondolathoz, amikor végig villamosozom a világ legszebb 10 villamosvonala közé sorolt útvonalon.

Munkába menet, sajnos sokan fel sem néznek a telefonjukból, nem is tudják miről maradnak le. Csak akkor tekintenek fel, mikor meghallják a kívánt megálló nevét és ugranak máris le a villamosról.

Munkába menet a látvány magáért beszél

Pedig ezt a gyönyörű Dunaparti látványt nem szabad kihagyni. Na de minden reggel? Kérdezhetnétek.  Higgyétek el, nem lehet megunni. Hisz a látvány napi újdonsággal bír: más-más fények, különböző színek, a Duna vizének csillogása, vagy éppen sötét habjainak fodrozódása. Azaz naponta új arcát láthatom a Duna menti panorámának: a napfényben úszó Szabadságszobor, a Duna felett lebegő felhők, vagy a havas Dunapart vonzza szememet és biztosít arról, szerencsésnek mondhatom magam.

Az én megállóm a Széchenyi tér. Az Akadémia épülete mellett elsétálva itt is naponta fedezek fel valami érdekes részletet. Munkába menet javaslom nektek a nagykörúti villamos vonalánál is, hogy ne a telefont bújjátok, hanem figyeljétek a bérpalotákat, ahol mindig valami újabb erkély- szobor részletet fedezhettek fel.  Köszönve a századforduló építészeinek és szobrászainak, van bőven csodálni való.

De ne kalandozzak, hisz munkába menet vagyok, most már sietnem kell.

Lassan célt érek

A Zrínyi utca végéről elém táruló látvány a Szent István Bazilika épülete.  A munkahelyem.

Ahogy közeledek a Bazilikához úgy tűnnek elő újabb részletek: a déli torony, amiben az ország legnagyobb harangja, a két és fél tonnás Szent István harang csücsül csendesen, hisz neki lehetőséget bemutatkozásra csak nagyobb ünnepeken adunk. És pár lépés után előtűnik az északi torony is, a további öt harang befogadója. A Nagyboldogasszony-, Szent Henrik-, Boldog Gizella-, Szent Imre-, és a Szent Erzsébet-harangokat hívjuk a harang-családnak. A magyarázatot a „Szent István Bazilika és az ő harang-családja „cikkemben találod.  A Nagyboldogasszony az egyetlen harangunk, mely túlélte a világháborúk beolvasztó időszakát és a templom építésével egyidős.

És amíg ezt végig gondoltam már tornyosul előttem a Bazilika monumentális épülete, ahonnan azonban egy éles jobb kanyarral a Plébániát célzom meg, ahol már várnak a feladatok. De ezzel a reggeli belépővel minden könnyebben megy.

Higgyetek nekem, Budapesten, munkába menet, bármilyen útszakaszon megéri felnézni a telefonunkból. Ahol élünk cikkek itt. 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!