Tudatos felkészülés a nyugdíjas évekre

2021.02.04. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Öngondoskodás

Miután évtizedekig robotoltál, megérdemled, hogy boldog és kényelmes legyen az elkövetkező időszak. Ez korai tervezést, támogatást és stratégiát igényel, egyebek mellett. Szívesen segítünk néhány javaslattal.

 

  1. Biztosítani a lehető legmagasabb bevételt

A nyugdíjas időszak rengeteg kiadást jelent, hiszen már nem dolgozol. Hogy az arany éveid simák és komfortosak legyenek, a lehető legmagasabb jövedelmet, bevételt kell magadnak előre bebiztosítani.

  • Társadalombiztosítás:A törvényes nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozni érdemes, mert a túl korai visszavonulás csökkentett nyugdíjat eredményez. A rendszer megbünteti a renitenseket.
  • Vállalati juttatások:Milyen juttatásokat kínál a cég, ahol dolgozol? Kínál-e, finanszíroz-e valamilyen nyugdíj-előtakarékossági lehetőséget? Mivel ennek Magyarországon ma még nincs igazi kultúrája, ha megteheted, érdemes még az aktív éveid alatt befektetni egy független nyugdíjszámlába. Ilyen lehet egy önkéntes nyugdíjpénztár vagy az újabban – pár éve itthon is – kínált nyugdíjbiztosítások. A lehetőséget egy független biztosítási bróker segítségével érdemes megvizsgálni.
  • Személyes megtakarítások és befektetések: Az önkéntes nyugdíj-megtakarítási számla mellett egyéb befektetéseket is érdemes megfontolni, amelyek majd hozzájárulhatnak a nyugdíjas éveid bevételeihez. Ha kellőképpen tájékozott vagy, befektethetsz hosszú távú életbiztosításba vagy más tőkealapokba, kötvényekbe, ingatlanba, esetleg műkincsekbe. Elkezdhetsz egy online üzletet is. A lényeg, hogy minél több bevételi forrásod legyen, amikor végül tényleg nyugdíjba mész.
  1. Csökkentsd a kiadásokat!

A kiadások minimalizálása nem jelenti azt, hogy zsugorinak kell lenned. De ha csak a valóban szükséges dolgokra költesz, megkönnyíti az életedet. A lényeg a fegyelmezettség. A hitelfelvétellel szintén óvatosan kell bánni, hogy nyugdíjas korodban lehetőleg már meglegyen a pénzügyi szabadságod.

  1. Gondold át, hol fogsz élni!

Miután nyugdíjba mész, a legjobb dolog pihenni, kikapcsolódni és az egészségeddel törődni. Hiszen lehet, hogy csak pár éved van addig, míg a tested gyengébb lesz és hajlamosabb a betegségekre. Ha majd eljön az idő, hogy a legegyszerűbb feladatokat sem tudod megoldani, esetleg szükséged lesz egy idősgondozó létesítményre vagy házi gondozásra. Ezekre nem csak mentálisan, hanem anyagilag is fel kell készülni.

Az időskor az élet legrettegettebb időszaka, a hosszú élet mégis áldás, mert sok mindent megértünk végül. Gyermekeinknek pedig erkölcsi támasz, ha sokáig jelen vagyunk az életükben.

Forrás: LivingBetter50

 

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!