Erdei könyvei (2) – könyvajánló Jánostól

2024.03.28. | A szerző: Erdei János, A szerző: Pap Mária, Kultúra és kreativitás, Művészetek

Könyvajánló kortárs magyar férfiszerzők műveiből

Ebben a cikkben folytatjuk Erdei János könyvajánlóit. Ezúttal Kepes, Frei és Náray írásaiból szemezgetünk. Kísérletképpen a cikket a mesterséges intelligenciával (Chat GPT, a továbbiakban AI = artificial intelligence) is legeneráltattuk! Mellé tesszük Erdei János saját szavait és érzelmeit. A mélységi összehasonlítást az olvasóra hagyjuk! Megjegyzés: Az AI legalább egy helyen nagyot hibázott, ezt szándékosan hagytuk benne! Elnézést érte!

AI: Ebben a cikkben kortárs magyar férfiírók által alkotott regények ajánlásával szeretnénk szolgálni. Kepes András “Két macska voltam”, Náray Tamás önéletrajzi ihletésű művei és Frei Tamás aktuálpolitikai thrillerjei mind remek választások az olvasóknak. Ezen írók sokoldalúsága és művészi kifejezőképessége maradandó élményt ígér minden irodalomkedvelő számára.

Médiaszemélyiségből irodalmár, Kepes András

AI: Kepes András, aki éveken át szórakoztatta és elgondolkodtatta a televízió nézőit, most új területre lépett, a szépirodalom világába. Utolsó regénye, a “Két macska voltam”, nem csak a figyelmet vonja magára egyedi stílusával, de mély gondolatokat is kínál a jelenkor kihívásairól.

Erdei: Évtizedek óta velünk van Kepes András, az újságíró, televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár. Olyan, ma már legendának számító, milliós nézettségű adások fűződnek nevéhez, mint például a „Desszert”. A nyolcvanas évek közepétől fordult figyelme a szépírói munkákra. Első művei főként rádiós és televíziós riportútjaira és beszélgetéseire épültek, mint például a „Szerencsés útjaim” vagy a “Múzsák”. 2008-ban, „Matt a férfiaknak” címmel dokumentumregénye jelent meg, 2011-ben pedig a „Tövispuszta” érkezett. Könyveit idegen nyelveken is kiadták. Mostani könyvajánlóm Kepes legújabb regénye, a „Két macska voltam” miatt született, ami egészen más, mint a korábbiakban megismert írások. Nagyon élveztem a terjedelmes könyvet. Ez valójában egy lélektani krimiket idéző sorsregény egy olyan korban, amelyben a történelmi és emberi traumák nyomán kiveszőben van az erkölcs és az emberség. Remek fikciós regény, átitatva Kepes hihetetlen intelligenciájával és humanizmusával.

Frei Tamás, a világpolgár

AI: Frei Tamás, ismert televíziós személyiség, az “Apropó” és “Desszert” műsorok alkotója (ezek NEM az ő műsorai voltak, hanem Kepesé, az AI keverte ide, szándékosan hagytuk benne! A szerk.), sikeresen lépte át a média határait. “Puccs Moszkvában” című legutóbbi regénye, mint politikai thriller, nemcsak szórakoztató, hanem tanulságos olvasmány is.

Erdei: Ha már korábbi televíziós személyiségek irodalmi átpártolásáig eljutottam, most Frei Tamás legutolsó munkáját, a nem régen megjelent „Puccs Moszkvában” című könyvet mutatom be. Ez a könyv nem a szépirodalom remeke, de roppant szórakoztató (aktuál)politikai thriller. Különlegességét az adja, hogy a korábbi regényeinek főhősét a napjaink politikai valóságába helyezi át. Ráadásul jelenünk szinte valamennyi fontos világpolitikai szereplőjét megszólaltatja. Igazság szerint ezt a könyvet napi aktualitása szerint vagy most kell(ene) elolvasni, vagy később már naponta veszít(het) olvasói értékéből. Ha valakinek ez a stílus tetszik, leköti, lelazítja, szórakoztatja, elgondolkodtatja, akkor bátran olvassa el Frei korábbi írásait, „A megmentő”, „A bankár”, az „Agrárbárók”, a „Bábel” és a „2015” című regényeket is. Frei Tamásban nekem nagyon tetszik sokoldalúsága is. A műsorkészítésben elvitathatatlanul megszerzett érdemei (lásd „Frei dossziék”) és írói sikerei mellett roppant népszerű kávéházláncot is alapított és üzemeltet. Frei Tamás igazi világpolgár, aki 6 nyelven beszél és mindenhol otthon van!

Divattervezőből regényíró: Náray Tamás

AI: Ebben a könyvajánlóban Náray Tamás pályáját két jelentős szakaszra osztva, a divattervezői éveket és az írói éveket vizsgáljuk. “Az utolsó reggel Párizsban” és a “Zarah trilógia” mellett a cukrász receptkönyvei is részét képezik az írói sokszínűségének.

Erdei: Ahogyan Kepesnél és Frei-nél is említettem, nekem nagyon imponál, ha valaki roppant sikeres eredeti szakmáját feladva tör irodalmi babérokra is és törekvése eredményes! Nos Náray alighanem a nyolcvanas, kilencvenes évek egyik legjelentősebb divattervezője volt Magyarországon és aztán lett íróvá, festővé. Őszintén megvallom, nekem az önéletrajzi ihletésű munkái tetszettek a legjobban (“Az utolsó reggel Párizsban”, „Volt egyszer egy varrodám” és „Anyám szerint”). Ugyanakkor fikciós regényei, a „Zarah trilógia” és a „Barbara trilógia” is nagyon olvasmányosak, szórakoztatók, ahogyan cukrász receptkönyvei is.

Külföldön élnek

Erdei: Most jöttem rá, hogy ez a három, általam ajánlott magyar író ma már külföldön él és roppant tanulságosak meglátásaik a jelen Magyarországáról. A youtube-on számos interjúban fejtik ezt ki, mindenki számára közérthetően. Frei és Náray pedig ezen túlmenően két igazi gourmand, a minőségi kulinárium megszállottjai és művelői! Kellemes olvasmány(oka)t kívánok!

Erdei János, civilben turisztikai szakember,  korábbi – hölgyírókkal foglalkozó –  könyvajánlója itt olvasható.

A legjobbkor.hu korábban más kortárs írót is bemutatott már, mint például Gyurkovics Tamást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!