Német szigetek – egy önmagába zárt világ

2021.06.06. | A szerző: Pap Mária, külföldi úticél, Utazási tippek

Bár különbözőek, egy közös bennük: arra csábítanak, hogy boldog légy. Álomszép természeti szépségek, barátságos úticélok, az élvezet és a tengerész életstílus találkozóhelyei. Ezek a német szigetek.

 

Amrum – madárkárogás és fövenytúra 

Az északfríz sziget Schleswig-Holstein egyik legszebb kirándulóhelye. Az Északi-tenger friss levegője, a Watt-tenger (Wattenmeer) strandja az aktív kikapcsolódás oázisa. A szörfösök és vitorlázók csodás hullámoknak örülhetnek. A megmászható világítótoronyból felülről is megcsodálhatjuk a vízi világot. Költési időben a szigetet rengeteg madárfaj népesíti be, őket fövenytúránk közben is megcsodálhatjuk. (A fövenytúra – németül: Wattwanderung – vezetett túralehetőség apály idején a Watt-tenger medrében.) 

 

Baltrum – az Északi-tenger Csipkerózsikája

A részben az Alsó-szászországi Nemzeti Parkhoz tartozó Baltrum a legkisebb keletfríz sziget. Az autómentes szárazföld mélyen a Watt-tengerben fekszik. A „Csipkerózsika”-sziget wellness-terápiákat és családbarát nyaralást egyaránt kínál. 

 

Borkum – a fókák szigete  

 

Nyílttengeri klíma és sértetlen természet – ez Borkum. A nem egészen 31 négyzetkilométernyi területével a legnagyobb a kelet-fríz szigetek közül. A pollenmentes, jódban viszont igen gazdag levegő és a tengervizes kezelések az egészségturizmust szolgálják, a zátonyon fókák élnek, a sziget belsejében található édesvizű tavakon pedig virágzik a helyi orchidea. Természetesen nem hiányozhat az emblematikus világítótorony sem.  

 

Fehmarn – Németország napfényes szigete

 

Évente több mint kétezer napfényes óra, végeláthatatlan természeti strandok 78 kilométer hosszan, festői belső tavak, vad és meredek partok. Romantikusan hangzik? A sportosabbak lefuthatják a Fehmarn Maratont, vagy jeleskedhetnek lovaglásban, golfozásban, vitorlázásban és búvárkodásban. Wallnau, mint természetvédelmi terület, több száz madárfajával Észak-Németország egyik legértékesebb ökológiai régiója. 

 

Föhr – a karib sziget Schleswig-Holsteinban

 

Aki bevállal Dagebüllből egy 50-perces hajókázást, bepillantást nyer a 2009 óta UNESCO természeti világörökségnek számító nemzeti park világába (Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer). A több mint tízezer állat- és növényfajt számláló – zöld – sziget Amrum és Sylt szélárnyékában fekszik, így saját karibi klímával rendelkezik.  

 

És végül…

 

Sylt – az Északi-tenger királynője

 

A legnagyobb – és legismertebb – északfríz sziget Németország negyedik legnagyobb szigete is egyben. A 99 négyzetkilométernyi sziget vonattal és autóval is elérhető. 


A további német szigetekről információk a Német Turisztikai Hivatal honlapján. 

https://www.germany.travel/de/natur-aktiv/deutsche-inseln.html

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!