Linz az esendő, de boldog emberek városa

2021.10.26. | A szerző: Kovács Balázs, A szerző: Pap Mária, külföldi úticél, Utazási tippek

Egész Ausztriában nagy hullámokat vert egy szemtelen, szókimondó, öniróniától sem mentes, turisztikai kampányfilm, mely provokatív újszerűségével hódít. Az Óperencián túli város mesés kincseket és modern életérzést ígér, de gyengeségeit sem rejti véka alá a „Linz ist Linz” (Linz az Linz) című filmben. (Fotocredit: ©Linz Tourismus_Taubenmarkt)

Mint a mesében

A magyar gyermekek – és felnőttek – jól ismerik a népmesei fordulatot, miszerint az Óperencián túl kezdődik a mesék birodalma… Az azonban kevésbé közismert, hogy az Óperencia kifejezés eredete egy félrehallás lehet, a felső-ausztriai Enns folyó feletti, azaz az „ob der Enns” területre utalhat, alaposan elferdült magyar átírásban. Az üveghegyek lehetnek a havas hegycsúcsok, az Óperenciás-tenger pedig akár a salzkammerguti tavakat is jelölheti. (forrás: wikipedia)

Linz is császárváros, csak másképp

Felső-Ausztria (Oberösterreich) tartományi székhelye, Linz városa a modern közlekedési eszközökkel ma már ugyan nem esik több napi járóföldre, mint anno a gyalogosan vándorló mesterlegényeknek, de modern misztikuma ma is felfedezésre vár. Magyar vonatkozású tudnivaló, hogy amikor Mátyás király hada, a Fekete sereg Bécset ostromolta, III. Frigyes német-római császár Linzbe menekült és fővárossá tette. A Duna is összeköt minket, Linznél egy festői kanyarulatot vet, ahol a kerékpározás szerelmesei is megtalálják számításukat.

Kulturális főváros 2009 – elszabadult a kreativitás

2009-ben Linz volt – Vilnius mellett – Európa kulturális fővárosa, amikor is látványosan felszínre került a helyiekben mindig is szunnyadó modernitás, kreativitás és innováció. A trend azóta is tart, stratégiailag központi gondolattá vált az életművészet, ami látogatói vonzerővé lépett elő. Linz nem turistákat akar, hanem olyan vendégeket, akik azonosulnak a helyiekkel. A helyiekkel, akik távolról sem tökéletesek, ahogyan maga a város sem. A film merészen szakít a klisékkel, Linz semmit nem nyújt, ami a konvencionális Ausztriára hasonlít. Ha ilyesmire vágynál, menj máshová: ha fiákert akarsz, menj Bécsbe, ha Mozartot, akkor pedig Salzburgba! Vicces, amint a narrátor által a konyhaművészet fellegvárának titulált Linz-et egy utcai hamburgerevő lány mutatja be éppen, amint nagy adag mustár csöppen a cipőjére, majd az egészet a nadrágjába törli. Hát ilyen ez a film, ami fityiszt (és még annál is durvábbat!) mutat a világnak. Tessék itt megnézni és véleményt formálni FB-kommentben!

A számítás egyébként bejött, mivel a film bemutatása óta növekvő vendégforgalomról számolnak be Linzben. Ha ezek után Te is kíváncsi vagy Linz turisztikai látványosságaira (mert szerintem az leszel!), keresd fel a Linz Tourismus magyar nyelvű honlapját!

Ha további műhelytitkokat szeretnél, tanulmányozd Kovács Balázs szakértőnk írásait, aki Linz képviselője a magyar piacon.

A külföldi úticéloknál írtunk más helyekről is. 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!