Tanulás érett korban

2021.05.18. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Képzés

Tanulás érett korban

Nagy döntés érett korban új szakmát, új tudományt tanulni. Miért döntünk így mégis? 

 

Hogy jobban összekapcsolódhassunk a világgal

Ahogy korosodunk, megváltoznak az értékeink. Előtérbe kerülhet mások életének megváltoztatása, a világ jobbá tételének szándéka, ezért a fejlett nyugati világban igen népszerá például a szociális munkás képzés. Ha részmunkaidőben valósítanánk meg önmagunkat, ott az online képzések széles és rugalmas tárháza. Aki újra beül az iskolapadba, új közösségbe kerülhet, akik friss életszemléletet közvetítenek. Az iskolatársak lehet, hogy egy egészen másik kontinensen laknak. (A magyar nyelvű online oktatásnak persze megvannak a maga földrajzi/etnikai korlátai.) 

 

Új lehetőségek nyílnak meg

Ötven fölött bármilyen szakmát elsajátíthatunk, van erőnk, képzeletünk és talán több időnk is hozzá. Olyan diszciplínákat is találunk, amelyek a hagyományos főiskolai korban még nem is voltak hozzáférhetők vagy egyáltalán „feltalálva”. 

 

Már megtaláltad a miértet

Érett hallgatóként nem azért döntünk új tanulmányok mellett, mert bármiféle nyomás nehezedik ránk mondjuk a tanárok, az iskolatársak vagy a család részéről. Hanem mert rengeteg perspektívát és motivációt kínálnak ezek a képzések, amelyekkel fiatalabb korunkban még egyáltalán nem rendelkeztünk. 

 

Haladni szeretnénk a karrierben, vagy éppen karriert váltani

Utóbbi persze lehet kényszer is, ha meguntad, kiégtél vagy kiestél a korábbi munkahelyedről, bármily rutinosan végezted is a dolgodat. De vannak, akik azért iratkoznak be újra egy tanfolyamra, hogy valóban feljebb léphessenek egyet a ranglétrán. 

 

A mentális képességek javítása

Vannak, akik karrierjük során nem annyira a feljebb jutásra, hanem inkább a személyes fejlődésre koncentrálnak. Kutatások megállapították, hogy az agy természetes folyamatként növekszik és változik, amíg az egyén el nem éri a 30 éves kort. Akik azonban később is aktívan tornáztatják a szürkeállományt, bármely életkorban stimulálhatják az agy növekedését. Az érett fejjel való tanulás segít abban, hogy az életkor előrehaladtával szellemileg frissek és mozgékonyak maradhassunk.

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!