Tusványos margójára

2022.12.25. | A szerző: Pap Mária, külföldi úticél, Programok, Utazási tippek

Tusványosi emlék, sok évvel ezelőttről

Most ugyan tél van, de épp ezért jól jöhetnek a nyári emlékek. Nem nagyon értek a politikához, valójában tudatosan távol tartom magam tőle. Annyit azért tudok, hogy ami ma politika, az holnap történelem. A rendszerváltók nagy gyülekezőhelyére, Tusványosra azonban – politikamentes munkaügyben – kétszer is eljutottam. Az elhíresült szabadegyetem és fesztivál körítéseként minden évben kiállítók, árusok is megjelennek. Kollégáimmal, biodíszletként,  Magyarország turisztikai kínálatát népszerűsítettük az erdélyi hegyek ölelésében.

Tusványos, a név

A Tusványos név igen plasztikus kifejezés: bár tudvalévő, hogy a Tusnád és Bálványos nevek összeolvadásából származik (hiszen a szabadegyetem Bálványosról költözött át Tusnádfürdőre), de a szóösszetétel szerintem elég bizarra sikeredett. Valahogy a posványt és dagonyát juttatja az ember eszébe. Ezzel nem  is járunk messze az igazságtól, mivel a tábor – időjárástól függően – vagy a sárban vagy a porban fetreng, valamint a higiénés viszonyok is elég szerények voltak ottjártamkor.

Hiányos higiénia

Történt ugyanis, hogy egy igen magas rangú magyar politikus felesége érkezett, majd a toalett után érdeklődött. A hosszú út után igencsak érthető emberi igény. Nekem jutott a megtiszteltetés, hogy a VIP(!)-sátorhoz tartozó mobil pottyantóshoz irányítsam, ami addigra bőven tartalmazta az előző napok gazdag „termését”.  Márpedig – profán módon – a VIP-sátorban is egyre csak zajlik az anyagcsere. A first lady-nek a szeme sem rebbent, fegyelmezetten használta a nevezett objektumot, majd derűsen elvegyült az emelkedett hangulatban. (Lehetséges, hogy azóta javultak a higiénés viszonyok, de a hegyek között a csatornázás biztosan nem egyszerű.) 

Tusnádfürdő távol és mégis közel, a környék gyönyörű

Tusványos romlatlan báját az adja még, hogy rettenetesen nehéz megközelíteni. Magyarországról indulva le kell küzdeni a Kárpátokat, továbbá rengeteg lassú haladású várost és falut. Így a pár száz kilométeres út könnyen tarthat egy egész fárasztó napig. Ha viszont aztán alkalmad van néhány napot eltölteni a székely emberek és a lélegzetelállító tájak között. Ha  kicselezed a medvéket (ami ugye köztudottan nem játék!), majd újra hazatérsz a honfoglaló ősök útján, szeretettel emlékezhetsz az oly messzi távolban fekvő darabka ősi földre, Erdélyre, ami tényleg egy archaikus, tisztábbnak tetsző Magyarországra emlékeztet.

Külföldi utazások személyes hangon.

A Bálványosi Szabadegyetem hivatalos oldala.

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!