Mennyire Egészséges a szusi? (sushi)

2022.12.30. | A szerző: Dedák Angéla, Gasztro, Kultúra és kreativitás

A szusi népszerűsége világszerte növekszik.

Nemzetközi felmérések alapján a kiszállított ételek rangsorában folyamatosan ott szerepel az első 10 étel között, leginkább a pizza és a gyros után.

A hallal, tengeri algával és rizzsel készült ízletes falatok imázsa kitűnő, hisz általában a könnyű és egészséges ételek közé sorolják. De vajon így van?

Alap a rizs

A szusi alapja a főtt fehér rizs, melyet cukor, rizsecet és só keverékkel ízesítünk. Természetesen találunk a boltokban külön szusi rizst, mely állaga könnyedebbé teszi az otthoni próbálkozást.

Ezen összetevőktől a rizs összeáll, mondjuk ki: ragacsos lesz és a szusimester így tud formákat készíteni, azaz kis golyókat formálni belőle.

A választott forma gyakran meghatározza a szusi nevét.

A szusi kalóriájának nagy része leginkább a rizsből adódik, így egy -egy szusi körülbelül 80 kalória. A fehér rizs miatt a szusi nagy adag szénhidrátot tartalmaz és kevés a rosttartalma. A szusi készítők a legritkább esetben készítik a szusit barna rizsből, melynek pedig magasabb a rosttartalma.

A tengeri alga ereje

A szusi fogyasztása valószínűleg azon kevés alkalmak egyike, amikor étrendünkben szerepel a tengeri moszat vagy alga. Norinak hívjuk azt az anyagot, amivel a rizst és a szusi egyéb összetevőit körbetekerik. Ez egy szárított, ehető, megközelítőleg 18×20 cm-es, 3 grammos, papír vékonyságú, fekete-zöld színű algalap. Az alga miatt sorolhatjuk a szusit a szervezetünknek fontos táplálékok közé. A nori tele van vitaminokkal (főleg béta-karotinnal és B-vitaminokkal) illetve ásványi anyagokkal (főleg kalcium, jód, vas és cink), emellett magas a rosttartalma. A jód pedig egy olyan tápanyag, amelyet más élelmiszerrel nehezen tudunk szervezetünkbe juttatni. Ezért jár plusz pont a szusinak. Egy ilyen nori lap kalóriaértéke szinte nulla. Bár egyetlen kaliforniai tekercs vagy maki nem sokat segít, de ha az általában javasolt 6-8 darab szusit megeszed, akkor biztosítottad a szervezetednek az egészséges vitamin és tápanyag szükségletét.

Nyers hal

Amikor a szusit említjük, sokan csak a nyers halra gondolnak. (és ezért sem szeretik) De a szusi más összetevőkből is állhat, így avokádó, uborka, grillezett libamáj, grillezett kacsamáj vagy japán omlett. A tengeri halas szusikat  általában lazaccal, a tonhallal, a makrélával és polippal készítik. Igen, nyersen használják fel őket. Ha zsíros halat választunk, mint például a lazac, a makréla vagy a tonhal, biztosak lehetünk benne, hogy az egészséges omega 3 halolaj is a szervezetünkbe kerül. Főleg, ha a sashimi változatot választjátok, ahol – rizs nélkül- csak a nyers halat eszik.

Apró adag zöldségek

Természetesen van zöldséges sushi is. Gyakran használnak uborkát, újhagymát, avokádót vagy sárgarépát. A zöldségek olyan kis mennyiségben találhatóak a szusiban, hogy étkezési tápértékük elenyésző. Ezért a legtöbb szusi étteremben még salátákat is felszolgálnak, például káposztasalátát, uborkasalátát vagy hínársalátát.

Szója, wasabi és gyömbér

A szusi hagyományos kísérője a japán szójaszósz, a zöld wasabi paszta (japán retek) és az ecetes gyömbér. Rengeteg plusz ízzel gazdagítják szusi élményedet és a kalóriákra sem kell figyelned. Egyedüli hátránya a szójaszószból és a wasabi pasztából származó só. Ha 1 teáskanál szójaszósszal és 1 teáskanál wasabi pasztával ízesíted  szusi étkezésed már 1 gramm sót fogyasztasz. Egy szusi pedig átlagosan háromnegyed gramm sót is tartalmaz. Így egy 10 szusiból álló étkezéssel 8-10 gramm sót juttatsz a szervezetedbe. Ez azonban az orvosok által javasolt napi 5 – 6 gramm só feletti mennyiség. De van megoldás: használj alacsony nátriumtartalmú szójaszószt, bánjál kíméletesen a wasabival és válaszd a kevés rizst tartalmazó szusikat.

A szusi legnagyobb “veszélye” az elfogyasztott mennyiségben rejlik. Mivel „eteti magát” nehéz megállni a javasolt 6-8 szusinál. Egészítsd ki sashimivel (tisztán hal), főtt edamame babbal és salátával. Így válik a szusi étkezésed egészségessé.

Íme a legismertebb szusi fajták:

Maki

Klasszikus szusi tekercs, töltelékkel és noriba csomagolt rizzsel. A tekercset hat-nyolc szeletre vágják fel.

Uramaki

Kaliforniai tekercsnek is nevezik. Látványos tekercs általában avokádóval, krémsajttal és rákkal, sült tempura és szezámmag keverékében megforgatva.  Ez tulajdonképpen egy kifordított maki, kívül rizzsel.

Temaki

A nori lapot kúp alakúra tekerik és ebbe kerülnek lazán a töltelékek.

Nigiri

Kézzel formált ovális rizs gombóc, amire rendszerint tenger gyümölcsei feltét kerül. Nem tartalmaz norit.

Sashimi

Vékonyra szeletelt nyers hal. Valójában ez nem is szusi, mert nem tartalmaz rizst és általában a szusi előtt, első fogásként és wasabi nélkül eszik.

A cikk a Plus Gezondheid, Mary Slotteraar írásának felhasználásával készült. 

Készítése: https://receptletoltes.hu/arch%C3%ADvum/7154

NÉVNAPOK

Diána

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!