Menekülő hercegnők

2021.02.04. | A szerző: Pap Mária, Kultúra és kreativitás, Portré

A történelem során több olyan hercegnőről, uralkodófeleségről hallottunk, akik – menekülve az uralkodói vagy a házastársi kötelezettségek okozta lelki nyomás elől – saját privát birodalmukat építették fel. Cikkünkben Marie Antoinette, Sisi császárné és Diana hercegnő életét vesszük górcső alá.

 

A végül dicstelen halált halt Marie Antoinette (1755-1793), az utolsó francia király, XVI. Lajos (1754-1793) felesége, életében bizony szívesen hódolt a vigalmaknak. Az életéről szóló film (Marie Antoinette, japán-francia-amerikai életrajzi dráma, 123 perc, 2006) tanúsága szerint,  pompás vidéki kastélyában, pajzán és életvidám társasággal körülvéve múlatta az időt, ha csak tehette. Márpedig tehette, mivel igen fiatalon, a „Te csak házasodj, boldog Ausztria” jegyében ment – adták – férjhez a francia trónörököshöz, aki a rossz nyelvek szerint – fitymaszűkülete miatt – egy darabig még a szüzességét sem tudta elvenni. Viszont jó pajtások lettek, így az osztrák hercegnő/francia királyné férji beleegyezéssel engedhette szabadjára hedonista ösztöneit a versailles-i Kis-Trianon kastélyban. Hogy a francia forradalom idején a nép haragját pontosan mivel vívta ki – osztrák származásával, dévaj életmódjával vagy egyszerűen csak rosszul ment férjhez -, nem tudhatjuk. Minden esetre kecses nyaka igen fiatalon guillotine alá került.

(forrás: wikipedia.org, port.hu)

 

 

 

A másik osztrák (eredetileg bajor) főrend, Sisi császárné (Elisabeth Wittelsbach 1837-1898) is kegyetlen halált halt, őt Genfben egy őrült merénylő sebezte meg késével végzetesen. Kész csoda, hogy a merénylő egyáltalán megtalálta a bolyongó császárnét, akiről két dolgot biztosan tudunk: karcsúsága megőrzése érdekében betegesen alultáplált volt,  a másik pedig, hogy örökké menekült. Ha csak tehette, messziről kerülte a bécsi udvart, férjét I.Ferenc József (1830-1916) császárt, de legfőképpen rigorózus anyósát, Zsófia főhercegnét. Sisi sokat tartózkodott a gödöllői kastélyban, ahol a rossz nyelvek szerint gyengéd szálakat szövögetett a magyar miniszterelnökkel, Andrássy Gyula gróffal (1823-1890). Pompás – mások szerint giccses – kastélyt építtetett Korfu szigetén, de ott sem tudott tartósan megnyugodni, mert az utazási – menekülési – vágy mindig újabb helyekre hajtotta, a megromlott egészsége okán pedig gyógyfürdőhelyeket is rendszeresen felkeresett. Korfu minden esetre egy kihagyhatatlan turista attrakciót nyert a boldogtalan császárné fényűzéséből.

(forrás: wikipedia.org)

 

A 20.század emblematikus hercegnője, lady Diana Spencer (1961-1997), ugyancsak rossz házasságot kötött, majd miután két fiúgyermekkel tisztességesen  – és talán igaz szerelemből – megajándékozta a brit trónörököst (Károly walesi herceg, 1948-), szintén menekülőre fogta a dolgot. A házasság – az alattvalók mély bánatára de megértése mellett – ugyan válással végződött, de Diana mindvégig a „szívek hercegnője” volt és maradt a mai napig. A végzetes autóbaleset a párizsi aluljáróban szintén menekülés közben történt, mondhatni, a halálba kergették az ádáz lesifotósok.

 

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!