Kihívás vagy lazítás? Második karrier ötven felett

2022.02.21. | A szerző: Pap Mária, Anyagi biztonság, Önmegvalósítás

Új karrier a láthatáron

Sokan döntenek úgy, hogy 50 éves koruk után egy második karriert kezdenek. Vagy azért, mert változásra vágynak, vagy azért, mert hasznosan szeretnék az időt tölteni. Vagy egyszerűen megélhetési okokból. Nem számít, hogy mi az oka a karrierváltásnak, számos lehetőség közül választhatunk.

Karrier, mint szaktanácsadó

Ötven felett valószínűleg rengeteg tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezel bizonyos területeken. De legfőképp emberismeretből és empátiából számtalanszor vizsgáztál már. Ez az oka annak, hogy sokan karrierjük későbbi szakaszában tanácsadói szerepkörre váltanak és a saját főnökükké válnak.

Szabadúszó író

Sokan döntenek úgy, hogy karrierjük későbbi szakaszában szabadúszó íróvá válnak, és ennek jó oka van. Manapság nagy a kereslet a tartalom iránt, és ez azt jelenti, hogy ha rendelkezik szaktudással és erős íráskészséggel, akkor akár jó pénzt is kereshet. Írhat az iparágon belül, ahol dolgozik, szabadúszó munkát kereshet tartalommarketing ügynökségeknél, vagy akár saját blogot is indíthat, és bevételt szerezhet belőle.

Ingatlanügynök

Népszerű az ötven felettiek – különösen a nők körében – az ingatlanügynöki tevékenység. A munka érdekes és kifizetődő lehet. Egyszersmind szórakoztató lehet bepillantani mások életébe és segíteni az embereknek, hogy új otthont találjanak. Ráadásul mindez egészséges függetlenséget biztosíthat.

Ápoló

Az ápoló, idősgondozó egy másik szakma, amely második pályaválasztásként népszerű. Az egészségügyben dolgozni hihetetlenül nemes és felemelő. Akár részmunkaidőben is végezhető, így előnyös lehet, ha több időt szánna magára vagy a családjára.

Személyi edző

Jó formában maradni rendkívül fontos, ahogy az ember korosodik, s erre másokat is ránevelni igazán nemes és hasznos választás. Rövid időn belül megszerezhető a szükséges bizonyítvány, és ez egy kifizetődő munka, amellyel segíthetjük az embereket életmóddal kapcsolatos céljaik elérésében. Ezenkívül megkönnyíti a saját edzettségi szint javítását vagy fenntartását. hiszen jó példával kell elöl járni. Egy arctorna-oktatónak például legjobb cégére a saját sima arcbőre.

Oktatói karrier

Ha rendelkezel szakértelemmel egy adott területen, kifizetődő lehet oktatóvá válni. Ez lehet az iskolai tantárgyak tanítása gyermekeknek, akiknek korrepetálásra van szükségük, vagy akár felnőttek is megtaníthatók egy új készségre, például egy új nyelvre vagy egy hangszeren való játékra.

Bűnüldözés

Néhányan 50 éves koruk után fognak bele a bűnüldözési vagy bűnmegelőzési tevékenységbe. Motivációjuk lehet, hogy megvédjék közösségüket, aktívak maradjanak, és olyan karriert élvezzenek, amely érdekes és kifizetődő lehet. Kezdőként is szerezhetünk kriminológiai végzettséget és beszállhatunk a rendészeti vagy közbiztonsági rendszerbe. Saját megszerzett élettapasztalatunk mindenképp segítségünkre lesz.

Levélkihordó, futár

Egy másik népszerű karrier az 50 év felettiek körében a futárszolgálat. A levelek és csomagok kézbesítése lehetővé teszi, hogy minden nap kint lehess, aktív lehess, és új emberekkel találkozz.  Manapság, amikor annyira népszerű az online vásárlás és az ételkihordás, viszonylag könnyű lehet az elhelyezkedés. Egyedül a munkaadók előítéleteivel kell megküzdeni, akik szemében ez gyakran a fiatalok terepének számít.

Járművezető-oktató

Ha olyan ember vagy, aki nyugodtan és magabiztosan ül a volán mögött, szeret másokat tanítani, akkor akár járművezető-oktatóként is megtalálhatod a második karrieredet. Minden diák más, és a munka élvezetes lehet (bár időnként stresszes!), ha azt látod, hogy a diákok magabiztos sofőrökké válnak. A szükséges képesítés és akkreditáció megszerzése persze elengedhetetlen.

Állatvédő/kutyasétáltató

Manapság sok embernek van házi kedvence, de sok gondot is okozhat a kisállat gondozása és sétáltatása. Ha tehát szereted az állatokat és a friss levegőt, akkor ez egy becsületes második karrier lehet számodra.

Tehát, ha megcsömörlés folytán vagy egy nyugodtabb élet reményében karrierváltáson gondolkodsz, megfontolhatók a fenti tippek és sok egyéb más szakma is. A közös bennük, hogy mások életét és a magadét is jobbá teheted általuk.

A cikk az alábbi angol eredeti alapján készült.

Önmegvalósítás témakörben további cikkek. 

 

 

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!