Harmadik éve kerül megrendezésre az ingyenesen elérhető Veganuár kihívás és az idén én is csatlakoztam. A nonprofit kezdeményezés célja, hogy egy hónapon át teljes körű segítséget nyújtson a vegán életmód kipróbálásához. Az én célom egy böjtös időszak beiktatása az ünnepi dőzsölés után. 

A vegán hívők száma növekszik 

Világszerte megállás nélkül növekszik a vegánok száma – a becslések szerint már 78 millióan vannak, akik bojkottálják az állatok kizsákmányolását.

Magyarország is vegánbarát

Időközben Magyarország is vegánbarát hely lett, országszerte több száz étteremben szolgálnak fel kizárólag növényi alapú menüket. A vegánok aránya azonban így is csupán 1% körülire tehető. Ezen változtatna a Veganuár kezdeményezés.

Aki belevág, többnyire vegán is marad

Az indokok között az egészséges táplálkozásra való áttérés dominál. Szerepet játszik azonban az etikai, valamint az ökológiai megfontolás is. Sokan az állatok életét szeretnék megóvni vagy a Föld ökoszisztémáját megkímélni, melyre valóban jó megoldás lehet a növényi alapú étkezés. A kipróbálók több mint 80 százaléka a próbahónap elteltével is vegán marad. Többen számolnak be pozitív egészségügyi változásokról, amelyek egyebek mellett az alábbiak lehetnek:

  • Több energia.
  • Jobb emésztés.
  • Szebb bőr.
  • Csökkenő koleszterinszint.
  • Csökkenő ízületi fájdalmak.
  • Könnyebb fogyás.
  • Pihentetőbb alvás.
  • Javuló közérzet.

Az állatok is érző lények

A táplálkozástani előnyök. étkezési és fűszerezési tippek, receptek mellett a kezdeményezők folyamatosan tálalják a sokkoló tényeket, melyekkel a világ állattartása terheli a környezetet. Felhívják a figyelmet arra, hogy az állatok is érző lények, családi érzelmekkel viseltetnek utódaik iránt, akiket elszakít tőlük a kegyetlen ember, hogy a vágóhídra hurcolja őket. A szűk helyeken történő csirketenyésztés, a fejős tehenek kizsákmányolása és az állatok kivégzése elrettentésként kellene, hogy szolgáljon az emberiség számára. Nem mellesleg, a széndioxid-kibocsájtásért is nagyban felelős az állattartás.

Vegán életmód a járványok ellen

Az állatról emberre terjedő kórokozókat, a zoonózisból fakadó pandémiákat is részben elkerülhetővé tenné, ha minél többen térnének át a vegán életmódra, állítják a kutatók.

„Ha nem az állatok iránti sajnálatból, hanem kizárólag saját magunk és az emberiség érdekében döntenénk a kihívás elkezdése mellett, szintén van egy nyomós érvünk. Egy biztonságosabb és etikusabb élelmezési rendszer létrehozása a legjobb esélyünk, hogy elkerüljük a jövőbeli közegészségügyi katasztrófákat.”

Forrás

 

 

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!