Esély a természetesnek – avagy amit mindig is tudni akartál a naturizmusról

2021.09.27. | A szerző: Tokodi Tímea, Életmód És Egészség, Testkultúra

  Szemléletmód

  Foto by namasz.hu

  A naturizmus egy fajta szemléletmód, életmód, szabad, de nem szabados, és nem merül ki abban, hogy az ember meztelen. A naturisták egyszerűen emberek, akiknek jólesik a polgári foglalkozásuk végeztével megszabadulni a civilizáció béklyóitól, az öltönytől, kiskosztümtől, főleg nyáron. A naturista nem kényszeres vetkőző, hidegben fázik, nyilván magán tartja a ruháit. A cikk szerzője a Naturisták Magyarországi Szövetségének szóvivője (namasz.hu) 

  Egy fürdőruha semmivel sem takar el többet. Pláne, ha vizes is lesz, ráfeszül a bőrünkre, és ezzel mindazt láttatja, amit esetleg nem akartunk volna hangsúlyozni. Úszni pedig – tessék kipróbálni! – sokkal kellemesebb és természetesebb textilborítás nélkül.

  Bizonyos természetközeli kultúrákban a ruha kifejezetten az erotikus vonzalom kivívásának eszköze, tehát a meztelenség pont semmi exhibicionista jelentést nem hordoz.

  Kulturált viselkedés

  A naturisták körében szigorúan tilos a kihívó, izgató viselkedés. Mivel mindenki egyformán meztelen, érzi a közösség összetartó erejét. A közösségben előbb-utóbb beszélgetések kezdődnek, barátságok szövődnek, tapasztalatom szerint sokkal természetesebb, magától értetődőbb módon, mint egy textiles strandon. 

  Tisztelet és összetartozás

  Hihetetlen biztonságérzetet sugároz ez a közösségi összetartozás. Nyugodtan otthagyhatjuk a gyermekünket, mert mindenki mindenkire figyel, vigyáz, így ha egyszerre 5 felnőtt van a vízben gyerekekkel, akkor mindenki biztosan tudhatja, hogy gyermeke ötszörös felügyeletben részesül. Ha kint hagyom a pénztárcámat, bármilyen értéktárgyamat a büfénél, akárhol a területen, akkor azt biztosan megtalálom később vagy ahol hagytam, vagy leadva talált tárgyként. Egy valódi, működő közösség tagjai nem lopják meg egymást és önzetlenül segítenek egymásnak, ami a mai világban szintén ritka érték.

  Mivel nyitott, egymást tisztelő emberekről beszélünk, adatvédelmi problémák sem merülnek fel. A fényképezés például tilos engedély nélkül, erre különösen nagy hangsúlyt fektet minden terület üzemeltetője.

  Sokan aggódnak saját külsejük miatt, ezért nem vállalják saját testüket. Alapvetően a naturizmus nem a tökéletes, hanem a valódi emberek pihenési formája, önmagunk és mások elfogadása békés, baráti és természetbaráti módon. A naturista strandoló nem szemetel, így költség- és környezettudatos is. 

  Higiénia

  Minden naturista mindig hord magánál törülközőt, mindig arra ül, így sokkal higiénikusabb, mint pl. vizes fürdőruhában csak úgy ráülni egy székre, padra. Mindenki a saját törülközőjére ül, ezt már a gyerekek is könnyedén elsajátítják. Öltözőkre és azok tisztán tartására szintén nem kell gondot fordítani.

  Korhatár

  Fel szokott még merülni a korhatár kérdése, de úgy vélem, a fentiek fényében egyértelmű, hogy ez a leginkább családbarát pihenési mód, mégpedig a szülők számára is sokkal nyugodtabb körülmények között, hiszen nem kell folyton a csemete sarkában loholni. 

  Összefoglalva tehát: soha ne dőljünk be alaptalan feltevéseken alapuló rosszmájú vélekedéseknek, pletykáknak. Ami jó és természetes, annak kell adni egy esélyt.

  NÉVNAPOK

  Jusztin

  KÖVESS MINKET!

  AJÁNLÓ

  Share This

  Megosztás

  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!