A siker lapjai – Interjú Bauer Barbara írónővel

2024.02.11. | A szerző: Pap Mária, Kultúra és kreativitás, Portré

Bauer Barbara kortalan sikere

Ötvenedik születésnapja után az ismert írónő megígérte a legjobbkor.hu olvasóinak, hogy hamarosan újra jelentkezik a magazin hasábjain. Ezúttal egy kizárólagos és személyes interjút adott.  Ebben az írói pályafutásáról és az írás szeretetéről mesél.

Bauer Barbara regényei mélyen átgondolt témákat érintenek, és egyedi hangon szólítják meg az olvasókat. A legjobbkor.hu arra volt kíváncsi, hogyan alakulnak ki ezek a témák és karakterek.

Mi inspirált arra, hogy íróvá válj?

Bauer Barbara: Először is maga az olvasás volt az, ami megnyitotta számomra az írás világát. Nagyon szeretek olvasni, fogalmazhatnék úgy is, hogy elsősorban olvasó vagyok. De aztán eljött a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy én is szeretnék teremteni egy világot.

Hogyan döntöd el, hogy kinek ajánld a regényeidet?

Bauer Barbara: A történet hozza az olvasókat. A történet szólítja meg azokat, akikből az évek során kialakult az olvasótáborom. Regényeim különböző témákat érintenek, így széles körű olvasói bázist célozhatnak meg. Persze vannak csajosabb regényeim, és olyanok is, amik inkább a férfiakat szólítják meg. Írtam lektűrt és lélektani regényt is, de alapvetően a történelmi regényeim köré épült fel egy mára már nagy számú olvasóközönség.

A Bíborbetűk című regényed a könyvnyomtatásról szól. Miért választottad ezt a témát, van-e köze ahhoz, hogy a digitalizált világban a nyomtatott könyv túlélése a tét?

Bauer Barbara: A Bíborbetűk volt a 20. regényem. Mindenképpen olyan témát kerestem, aminek köze van az olvasáshoz, a könyvhöz. A témaválasztás magától értetődően alakult. Úgy bukkantak elő a semmiből a középkori üzenetek, mintha tálcán kínálták volna, mi legyen a 20. regényem témája. A nyomtatott könyv túlélése szempontjából optimista vagyok, hiszen az olvasás és a könyvek iránti szeretet időtálló.

Milyen szakmai terveid vannak a legjobb korba érve, 50 éves kor felett?

Bauer Barbara: Csak annyira változnak akár a témáim, akár a stílusom, amennyire én is változom. A témaválasztásaim mindig is az érdeklődési körömnek megfelelően alakultak. Mostanában igencsak a fókuszomba került az ötvenes nők élete, boldogsága, problémái, hétköznapjai.  Az érett női karakterek izgalmas lehetőségeket kínálnak a regényírás terén.

Érett karakterek jönnek

Bauer Barbara tehát további írói pályafutása során egyre több figyelmet szentel majd az érett női karaktereknek és az ő élettörténeteiknek. Ha legközelebb arra ébredünk, hogy az igencsak termékeny literátor mondjuk a boszorkányokról sző egy újabb regényt, ígérete szerint főhőse csakis egy érett, tapasztalt boszorkány lehet…

A  megjelenő fotó Valastyán Ágnes felvétele, engedélyezett forrása Bauer Barbara közösségi oldala.

Az írónő korábban megjelent cikke itt olvasható.

Kultúra és kreativitás rovatunk itt érhető el.

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!