Akár regényeiben: Agatha Christie rejtélyes eltűnése

2021.05.26. | A szerző: Dedák Angéla, Kultúra és kreativitás, Művészetek, Portré

Kámforrá vált a híres krimiírónő

1926-ban egy hideg decemberi napon a híres krimiírónő Agatha Christie beült kétüléses kocsijába, hogy aztán eltűnjön a világ szeme elől 11 napra. Rejtélyes kámforrá válása felrázta Angliát sőt Amerikát, hisz Mrs. Christie krimijei ekkor már világszerte ismertek voltak.  

Családi okok a háttérben

Különös eltűnése akár egy fejezet is lehetett volna valamelyik regényéből: 

December 4-én este Agatha Christie fogott egy aktatáskát, jó éjt kívánt lányának, és elhagyta Archibald Christie ezredessel közös otthonukat. A világ csak évekkel később értesült róla, hogy a férj ekkor már viszonyt folyatott egy nálánál jóval fiatalabb nővel, mely kapcsolatról Agatha – az újságok és barátok szerint- ekkor már tudhatott. 

Az akkori New York Times a következőkben számolt be az írónő életének eme misztikus fejezetéről: 

„1926 december 5. Mrs. Agatha Clarissa Christie írónő, Frederick Miller lánya és Archibald Christie ezredes felesége különleges és misztikus körülmények között eltűnt Sunningdale-i otthonából Brekshildben. Több száz rendőr indult keresésére egész hétvégén, eredménytelenül. … titkárnőjének hagyott egy feljegyzést, hogy aznap éjjel már nem jön vissza…. Másnap reggel 8 órakor megtalálták az írónő kocsiját fennakadva egy árok szélén nem messze Guilfordtól. A kocsi nyilvánvalóan elszabadult és csak az árok szélén lévő növényzet akadályozta meg, hogy az árokba zuhanjon. Az autóban néhány ruhadarabot és az említett aktatáskát találták, tele papírokkal. Az állam minden szabad rendőrét mozgósították és mérföldeken keresztül kutattak az írónő után, de semmi nyomát nem találták. Christie ezredes azt állította, hogy felesége idegösszeomlásban szenved. Barátai azonban úgy jellemezték, hogy igazán boldog volt és minden figyelmét egyetlen gyermekének szentelte. 

3 nap után a rendőrség felhagyott keresésével, azzal magyarázva, hogy Agatha Christie Londonban élő sógora kapott az írónőtől egy levelet, melyben leírta, hogy Yorkshire-ben van egy gyógyfürdőben, mert el akart vonulni a világtól pihenni és feltöltődni. 

Azonban az eltűnése után egy héttel már azt nyilatkozta a rendőrség, hogy az írónő 3 levelet hagyott hátra: egyet a titkárnőjének, (ezen meghagyta, hogy csak akkor kerüljön felbontásra, ha megtalálták a holttestét) egyet sógorának és egyet a férjének, aki nem volt hajlandó a rendőségnek elárulni, miről írt neki a felesége. 

Három teória a rendőrség asztalán

A rendőrség ekkor már három teória után nyomozott (és tette ezt sok-sok amatőr és hivatalos magándetektív is).  Az első, hogy megölték és ezért nagy erőkkel keresték testét abban a feneketlen tóban, mely nem messze feküdt az üresen talált autójától. A második elképzelés az öngyilkosság volt, bár ennek ellentmondtak barátai elbeszélései, mely szerint imádott gyermekét nem hagyta volna magára. A harmadik pedig, hogy szándékosan hagyta el Sunningsdale-i otthonát

Spirituális keresés

A nyomozói munka mellett más módon is keresték Agatha Christie-t: a spiritualisták tábora gyülekezett azon a helyen, ahol az elhagyott autóját megtalálták, hogy közösen megfejtsék a rejtélyt és felfedjék Agatha hollétét. Ez később nem vezetett eredményre… 

Férje és barátai hittek abban, hogy él és szándékosan vonult el a világtól, elképzeléseik szerint valahol Londonban tartózkodik. 

A pontot az ügy végére december 15-e hozta, mikor megtalálták Agatha Christie-t Yorkshire-ban egy gyógyfürdőben. Álnéven, Mrs. Tressa Neele nevet használva jelentkezett be a szállodába. Saját bevallása szerint elvesztette emlékezetét, ezért nem sok magyarázatot adott az egész világot felbolygató 11 napról. 

Misztikus visszatérés

Több százan várták és voltak kíváncsiak hazatérésére London állomásán, hátha sor kerül a vallomására, hogy  hogyan, hol, miért került sor erre a misztikumra. De válasz nem jött számukra, csak a férj nyilatkozata: Agatha Christie komoly memóriavesztésben szenved, nem valószínű, hogy választ kapnak valaha is kérdéseikre. 

Az írónő valós regényének következő fejezete 15 hónappal misztikus eltűnése után tovább íródott: Christie ezredes és az írónő útjai különváltak. 

Két évre rá az írónő újra férjhez ment, ahogy tette ezt volt férje, Christie ezredes is, aki újra nősült és új felesége Mrs. Tressa Neele volt! Vagyis a hölgy azt a nevet viselte, melyet a híres írónő használt a gyógyfürdőbe való bejelentkezésekor… ezek szerint emlékezetkiesése csak részleges volt…

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!